Hét platform voor interne & externe logistiek, supply chain en automatisering
Toekomstbestendigheid van de logistiek: geen eindbestemming maar een reis
Anke Roeyen van Coca-Cola Europacific Partners deelde de route en de reeds behaalde resultaten van haar reis richting duurzame logistiek.

Toekomstbestendigheid van de logistiek: geen eindbestemming maar een reis

8e editie Logistiekdag België focust op duurzaamheid, transparantie en weerbaarheid

Op 14 november 2024 vond de Logistiekdag België in Antwerpen plaats, een inspirerende conferentie die de grote uitdagingen en kansen in de logistieke sector besprak. Het centrale thema van de dag was ‘Duurzaam, transparant en weerbaar’. Dat thema was meer dan relevant gezien de geopolitieke spanningen, de energietransitie en de snelle opkomst van artificiële intelligentie (AI). Van opdrachtgevers tot leveranciers, de conferentie bracht professionals uit de volledige logistieke keten samen om de toekomstbestendigheid van hun organisaties te waarborgen. Met een mix van een plenair programma en interactieve verdiepingssessies werd diep ingegaan op de belangrijkste thema’s die de supplychain en logistiek vandaag de dag beïnvloeden.

Leidinggeven in tijden van disruptie

Tijdens de conferentie werd het belang van visionair leiderschap benadrukt, vooral in tijden van disruptie. Anne van de Poel (Supply Chain Director Northern Europe, Bonduelle) was hierover de keynotespreker. Ze gaf aan dat leiders zich moeten aanpassen aan de huidige veranderingen door te focussen op vertrouwen en empowerment. “Je moet een balans vinden tussen langetermijndenken en het ontwikkelen van een North Star als leidraad voor je organisatie”, zei ze. Volgens Anne is het belangrijk dat leiders kwetsbaarheid tonen en hun team helpen om nieuwe vaardigheden en capaciteiten te ontwikkelen. Vanuit het publiek kwam de vraag hoe je omgaat met Gen Z, die met een andere motivatie bij een bedrijf komt werken. Het is in dat geval essentieel om open communicatie te bevorderen, werkregels samen vast te leggen en samen te streven naar het verbeteren van de organisatie. 

Impact van geopolitieke disrupties

Een belangrijk onderwerp van de dag was de invloed van geopolitieke ontwikkelingen op de logistiek. Supply Chain expert Alex Van Breedam, de moderator van de Logistiekdag België, stelde dat de sourcing van materialen in veel gevallen een probleem blijft door de geopolitieke instabiliteit. Kevin Verbelen (Agoria), een expert op het gebied van supplychain, gaf een voorbeeld van een Chinees bedrijf dat een jaarvoorraad van graafmachines op voorraad heeft.

In de toekomst kan dat leiden tot overstock in Europa door Amerikaanse handelsbeperkingen. “Als je afhankelijk bent van je keten en de wetgeving, kan nearshoring een oplossing bieden”, aldus Kevin. Hij waarschuwde echter dat het verhogen van het aantal productielocaties de kosten kan opdrijven, waardoor ‘local for local’ een verstandiger optie is dan friendshoring. Ondanks de uitdagingen, legde Kevin de nadruk op nieuwe kansen. Denk aan het steeds meer moeten recycleren van afval in Europa (omdat het exporteren ervan te duur wordt, n.v.d.r.), wat zou kunnen leiden tot nieuwe markten. “Het wordt weer sexy om assets te bezitten”, stelde Yves Letange, Managing Director Europe bij PSA BDP, waarbij hij de verschuiving van just-in-time naar just-in-case benadrukte.

Sleutel tot CO2-neutrale toekomst

Duurzaamheid speelde uiteraard een prominente rol op de Logistiekdag België. Anke Roeyen, Associate Director Strategic Projects bij Coca-Cola Europacific Partners (CCEP), deelde de ambitieuze doelstelling van haar organisatie om tegen 2040 net zero te zijn, en dit zowel voor scope 1-, 2- als 3-emissies. “90 procent van onze emissies zijn indirect, dus samenwerking met leveranciers is cruciaal”, benadrukte Anke. De focus lag hierbij vooral op het verminderen van de uitstoot door samenwerking in de bredere toeleveringsketen. Serge Gregoir, CEO van Eutraco, sprak over de decarbonisatie van transport en de rol van ‘coalitions of the willing’ in het investeren in elektrische vrachtwagens. “We zijn ervan overtuigd dat dit de juiste keuze is voor de toekomst”, zei hij, terwijl hij aangaf dat de investering op de lange termijn rendabel zal zijn. Dit laat zien dat duurzaamheid niet alleen een ethische keuze is, maar ook een strategische en financiële keuze kan zijn.

Moderator en supplychain expert Alex Van Breedam leidde de Logistiekdag België in goede banen.

De logistieke keten van de toekomst

In een sessie over de logistieke keten van de toekomst werd duidelijk dat de logistiek steeds meer een reis is dan een bestemming. Ann Vervecken, Global Head of Value-Based Pricing for Multiregional Accounts bij DHL, stelde dat toekomstbestendige supplychains geen eindpunt zijn maar een reis: een voortdurend proces van aanpassing en verbetering. In dit verband werd de rol van samenwerking benadrukt: bedrijven moeten niet alleen intern, maar ook met externe partners samenwerken om flexibele, efficiënte en duurzame ketens te creëren. De nadruk lag niet op het behalen van snelle winsten, maar op het strategisch samenwerken voor langdurige voordelen, met een focus op CO2-reductie en het realiseren van schaalvoordelen. Bij DHL kijken ze welke toegevoegde waarde ze echt kunnen leveren aan de klant om de prijs te bepalen met die klant. 

Automatisering en efficiëntie

Het thema automatisering in logistiek kwam uitgebreid aan bod tijdens de sessie over het ‘warehouse of the future’. Tommy Niemierowski (IKEA) merkte op dat Belgen nog steeds erg gericht zijn op traditionele cash & carry-modellen, terwijl de rest van de wereld sneller overgaat op online bestellingen. Dat heeft een impact op de automatisatie. Bryan Beutels, die deze zomer de overstap maakte van een grote logistiek dienstverlener naar technologiebedrijf Element Logic Benelux, gaf aan dat de sleutel tot de toekomst ligt in het efficiënt automatiseren. “Hoe sneller we kunnen investeren in duurzaamheid en efficiëntie, hoe sneller we vooruitkomen”, stelde hij. De toekomst van automatisering moet volgens Bryan worden gezien als een stepping stone. Meer bedrijven zouden beter kleine stappen zetten in de automatisatie van hun warehouse. Daar kunnen ze later op verderbouwen om meer waarde te creëren met minder middelen.

Op de kar springen van innovaties

Professor Roel Gevaers, sessievoorzitter, kwam met een aantal waardevolle takeaways. “De belangrijkste les van vandaag is dat generative AI, op internationaal vlak, bedrijven nu al helpt bij het nemen van supplychainbeslissingen. Daar kunnen we in België nog meer mee.” Hij benadrukte daarnaast de groeiende rol van transportbedrijven om te investeren in het opwekken van hun eigen energie. In eerste instantie is dat een grote kostenpost, maar het biedt zeker veel voor de toekomst. Deze innovaties, samen met de groeiende impact van geopolitieke ontwikkelingen, zullen de logistieke sector de komende jaren verder transformeren. Alex Van Breedam, CEO van Tri-Vizor en professor, legde de nadruk op de kortere supplychains die we waarschijnlijk gaan zien door de komende belastingmaatregelen en de kortere afstanden die bedrijven gaan afleggen. “De grote vraag is of we een hefboom kunnen vinden om supplychains tegelijkertijd te verkorten én duurzamer te maken om de hogere taxaties te compenseren”, aldus Alex. De toekomst van logistiek ligt dus in het vinden van slimme oplossingen die zowel de ecologische voetafdruk verkleinen als de operationele
efficiëntie verbeteren.

Samen impactvolle stappen zetten

De Logistiekdag België in Antwerpen bracht waardevolle inzichten over hoe bedrijven zich kunnen voorbereiden op de toekomst in een steeds veranderende wereld. Duurzaamheid, transparantie, samenwerking en technologie, spelen een cruciale rol in het toekomstbestendig maken van supplychains. De sleutel tot succes ligt in het nemen van kleine maar impactvolle stappen die gezamenlijk kunnen worden gezet om de logistiek duurzamer, efficiënter en veerkrachtiger te maken. Met het juiste leiderschap en een goede samenwerking kunnen bedrijven niet alleen de uitdagingen van vandaag overwinnen, maar zich ook voorbereiden op een succesvollere en duurzamere toekomst. 

Wil je erbij zijn op de 9de editie van de Logistiekdag België? Kruis dan nu al 23 oktober aan in je gloednieuwe agenda voor 2025!  

"*" geeft vereiste velden aan

Stuur ons een bericht

Dit veld is bedoeld voor validatiedoeleinden en moet niet worden gewijzigd.

Kunnen we je helpen met zoeken?

Bekijk alle resultaten