In de vorige editie van dit magazine (mei-juni 2024) maakten we kennis met de duurzame ambities van Willy Naessens Industriebouw. De bekende industriebouwer uit Wortegem-Petegem blijft pionieren in energiezuinig (ver)bouwen. Een innovatief voorbeeld van een ‘design&build’-project kun je bewonderen in het Oost-Vlaamse Gavere. Daar kreeg het bouwteam een jaar tijd om een energiezuinige sporthal op te trekken. Missie geslaagd!
De eerste steen van het sportcomplex werd in oktober 2022 gelegd. Amper een jaar later vond de officiële opening plaats van sporthal Scaldis, pal naast de Schelde. De ligging langs het water creëerde fantastische opportuniteiten om een duurzaam gebouw neer te zetten. “De gemeente wou een gebouw dat zonder gas of brandstof verwarmd zou worden”, zegt Emiel De Winter, projectleider bij Willy Naessens Technics. “We kozen voor aquathermie en maken gebruik van de warmte van het Scheldewater om de sporthal te verwarmen. Dat water heeft gedurende het hele jaar een vrij constante temperatuur. We merken dat deze innovatieve techniek alsmaar populairder wordt in Vlaanderen. Bij Nederlandse bouwprojecten is hij al meer ingeburgerd.” Collega Mathias Gheeraert, afdelingshoofd Willy Naessens Technics, vult aan: “Het gebruik van warmtepompen wordt meestal geassocieerd met geothermie of lucht-lucht-systemen. De traditionele airco’s, zeg maar. Hier is dat anders. Water uit de Schelde wisselt via een warmtewisselaar warmte (of koelte) uit met water dat door een warmtepomp gestuurd wordt. Zo wordt het hele gebouw verwarmd en gekoeld. Die aanpak past perfect in onze out of the box benadering om samen met onze klanten duurzaamheid en functionaliteit met elkaar te verzoenen. In de praktijk blijkt CO2-neutraliteit bij vele bouwdossiers bovenaan de wensenlijst van klanten te staan, uiteraard altijd in combinatie met een optimaal comfort.”
De doorbraak van warmtepomptechnologie met geo- of aquethermie, is mede te ‘danken’ aan de energiecrisis die de voorbije jaren de sector op haar grondvesten deed daveren. “Het zelf opwekken van energie is voor ondernemers met bouwdromen een no-brainer geworden”, aldus Emiel.
“Ook het Gaverse gemeentebestuur streefde naar een fossielvrije energieopwekking in zijn gloednieuwe sportcomplex. Vanuit Willy Naessens Technics gingen we graag in op deze vraag. Vroeger bleef het aantal geïnstalleerde zonnepanelen meestal beperkt tot het strikte minimum. Vandaag zien we dat dakoppervlakken maximaal benut worden, waardoor energiefacturen een pak lager uitvallen. Zonnepanelen worden trouwens steeds performanter. Een piekvermogen van 500 wattpiek is geen uitzondering meer. Bovendien leveren ze ook alsmaar betere opbrengsten, ongeacht hun oriëntatie.”
“In dit kader past ook het slim aankopen van energie, met eventuele investeringen in batterijopslag”, bevestigt Mathias. “Al moeten we toegeven dat die technologie in Vlaanderen nog niet echt doorbreekt, wellicht mede door de hoge investeringskosten voor batterijsystemen. Samen met externe partners onderzoeken we bij Willy Naessens Technics hoe deze technologie in de toekomst verder zal evolueren.”
Naast innovatieve ‘design&build’-projecten zoals Scaldis, legt Willy Naessens Industriebouw de lat ook hoog op het vlak van circulair (ver)bouwen. Dat bewijst het nieuwe concept The Circle, ontstaan vanuit de pijler ‘verticale integratie’ waarin Willy Naessens Industriebouw al vele jaren toonaangevend is.
“The Circle is samengesteld uit honderd demontabele en circulaire bouwstenen, waarvan 70 procent zonder aanpassing herbruikbaar en 25 procent recycleerbaar is”, legt Mathias uit. “Van elke bouwsteen maken we een levenscyclusanalyse. Dit moet ontwikkelaars helpen om BREEAM-scores te realiseren binnen de bouwprojecten. Ook levert het gunstige financieringsvoorwaarden op voor investeerders en draagt het bij aan de Europese duurzaamheidsdoelstellingen.”
“We lanceerden het concept in april van dit jaar”, besluit Emiel. “Voor logistieke bouwprojecten liggen hier unieke kansen om circulair te bouwen. Tijdens een ontwerpsessie slagen we erin om met een speciaal ontwikkelde 3D-webtool binnen twee uur een definitief ontwerp op tafel te leggen: een demontabel, industrieel pand waarbij alle specificaties, afmetingen en kosten per onderdeel bekend zijn. We blijven volop investeren in innovatie in industriebouw! Ook bij de recente uitbreiding van ons eigen kantoorgebouw in Wortegem-Petegem pasten we duurzaam bouwen in de praktijk toe.”
Bezoek Willy Naessens Industriebouw op Transport & Logistics – Stand 1313