Platform over transport, opslag, interne en externe logistiek
Volvo Trucks Gent produceert de eerste, in België gemaakte, elektrische truck voor Katoen Natie

Volvo Trucks Gent produceert de eerste, in België gemaakte, elektrische truck voor Katoen Natie

Volvo Trucks Gent, de enige vrachtwagenfabriek in België en de grootste van Volvo Group, introduceert de eerste elektrische vrachtwagen die in België is gebouwd. Na de succesvolle productiestart van elektrische vrachtwagens in Zweden, heeft Volvo Trucks Gent de eerste Belgische elekrische truck gebouwd voor logistiek dienstverlener, Katoen Natie. Deze mijlpaal is de eerste stap richting de serieproductie van batterij-elektrische, zware vrachtwagens voor de Gentse fabriek.

Elektrische voertuigen vormen een belangrijk aandeel in de strategie van de Volvo Group om te voldoen aan de groeiende vraag naar duurzame transportoplossingen. De ambitie van Volvo Group is om tegen 2040 producten, oplossingen en diensten met een netto nuluitstoot van broeikasgassen aan te bieden.

De elektrische trucks worden op dezelfde productielijn gebouwd als trucks met een verbrandingsmotor, volgens het Mixed Model Assembly-principe van Volvo Group. In de toekomst zullen andere modellen, zoals elektrische vrachtwagens met brandstofcellen, aan dezelfde productielijn worden toegevoegd.

Als onderdeel van de overgang naar fossielvrije transportoplossingen is Volvo Group van plan om de komende jaren substantiële investeringen te doen in de fabriek in Gent. Dit omvat een nieuwe ultramoderne fabriek voor batterijmodules in 2025. Om de extra onderdelen die komen kijken bij de toevoeging van nieuwe elektrische modellen FH, FM en FMX, te stockeren, zal op de site een nieuw logistiek centrum worden gebouwd in 2024. Deze investeringen in Gent zullen de lokale economie en werkgelegenheid versterken.

“Volvo Trucks Gent is de enige vrachtwagenassemblagefabriek in België en we zijn trots om de eerste in België geproduceerde elektrische vrachtwagen te introduceren. Met deze mijlpaal en de aanstaande investeringen in onze fabriek spelen we een sleutelrol in het bevorderen van duurzame transportoplossingen en bevestigen we het engagement van Volvo Group voor de Gentse fabriek.” zegt Koen Leemans, VP Volvo Group Truck Operations Ghent

Katoen Natie zet resoluut in op roadmap voor duurzaamheid
Als belangrijke stap in zijn stappenplan voor duurzaamheid startte de logistieke groep Katoen Natie met de elektrificatie van zijn vrachtwagenpark. De eerste vrachtwagen, die vandaag is gekocht, zal worden ingezet voor de dienstverlening aan klant Atlas Copco Airpower. Met deze samenwerking wordt de potentiële impact van het koolstofvrij maken van de transportsector op de gehele logistieke waardeketen duidelijk.

“Atlas Copco is enorm trots om mede-pionier te zijn van deze fantastische eerste Belgische volledig elektrische Volvo Truck. Door deze vrachtwagen in te zetten in onze logistieke keten, zetten ook wij weer een stap voorwaarts in onze duurzaamheidsreis.” – zegt Hans Thibau, Vice President Logistics Compressor Technique

Oproep tot meer investeringen in elektriciteitsinfrastructuur – inclusief oplaadstations voor vrachtwagens

Om een ​​verdere elektrificatie van de economie, met inbegrip van de transportsector, te ondersteunen, moet de overheid snel de lacunes in de infrastructuur aanpakken, met name op het gebied van elektriciteitstransmissie en -distributie. Ook zijn er meer oplaadpunten voor vrachtwagens nodig. De financiering van deze projecten moet georganiseerd worden met behoud van de competitiviteit en aantrekkelijkheid van ons land als investeringspool tijdens de transitie.

“We zijn verheugd om samen te werken met Volvo Group en de eerste elektrische truck van Belgische makelij te gebruiken. Deze mijlpaal vertegenwoordigt onze gedeelde inzet voor duurzaam transport. Tegelijkertijd maken we ons grote zorgen over het gebrek aan infrastructuur om verdere elektrificatie te ondersteunen. Over het algemeen dreigen de kosten van de groene transitie uit de hand te lopen.” – aldus Karl Huts, CFO Indaver Group & Board Member Katoen Natie Group.

"*" geeft vereiste velden aan

Stuur ons een bericht

Dit veld is bedoeld voor validatiedoeleinden en moet niet worden gewijzigd.