Platform over transport, opslag, interne en externe logistiek
Vice Versa kiest voor kwaliteit in vrieslogistiek

Vice Versa kiest voor kwaliteit in vrieslogistiek

Logistiek dienstverlener Vice Versa beschikt in Oss (NL) over 25 vriescellen met bijna 70.000 opslaglocaties. Het merendeel daarvan is door SSI SCHÄFER voorzien van verrijdbare stellingen. Daarmee kiest mede-eigenaar Guus van den Boogaard van Vice Versa bewust voor kwaliteit. “Wij kunnen onze klanten geen nee verkopen. En deze verrijdbare stellingen gaan nooit stuk.”

In 1985 kocht Tonnie van den Boogaard zijn eerste bestelauto. Het betekende de start van Vice Versa, een logistiek dienstverlener die vandaag de dag een sleutelrol speelt in de voedingsindustrie. “Onze primaire klanten zijn vleesverwerkers die het vlees inkopen bij uitbeenderijen en uitleveren aan foodretailers en foodservicebedrijven. Wij halen kratten met vers vlees op bij de uitbeenderijen en vriezen die in. De pallets met vlees slaan we op in een van onze vriescellen totdat de vleesverwerker ze afroept. Als dat gebeurt, tempereren wij het vlees en transporteren wij het naar de vleesverwerker. De kratten met eindproducten nemen we weer mee terug, waarna we die verpakken en weer opslaan”, vertelt Guus van den Boogaard, zoon van Tonnie en mede-eigenaar van Vice Versa. “We hebben in onze vriescellen voldoende voorraad om het foodretail- en foodservicekanaal zes weken lang van vlees, brood, ijs en groenten te voorzien.”

Zoveel mogelijk ontzorgen

De cijfers zijn indrukwekkend. Vice Versa beschikt in Oss over zes shockvriezers met ruimte voor 1.200 pallets. Bij een temperatuur van -40 graden en een windsnelheid van 100 kilometer per uur heeft de logistiek dienstverlener slechts 48 uur nodig om 2 miljoen kilogram vlees in te vriezen. “Alleen bij een temperatuur van -40 graden dringt de kou snel genoeg door tot de kern van het vlees”, weet Guus, die binnen het familiebedrijf verantwoordelijk is voor de techniek en operatie. 

Daarnaast heeft Vice Versa drie eigen krattenwasmachines voor het reinigen van 40.000 kratten per dag. “Voordat het product in de supermarkt ligt, hebben we elk kratje al drie keer gewassen”, licht Guus toe. “Wij willen onze klanten zoveel mogelijk ontzorgen, zodat zij zich kunnen concentreren op het werk waarin ze goed zijn: het versnijden en verwerken van vlees tot spareribs, hamburgers, kipnuggets en andere eindproducten.”

Reachtruckchauffeurs kunnen de gangen openen met een afstandsbediening.

Oog voor detail en kwaliteit

Vice Versa probeert zoveel mogelijk zelfvoorzienend te zijn. Het familiebedrijf beschikt over een eigen werkplaats, wasstraat en tankstation voor het wagenpark met zeventig voertuigen. De eigen technische dienst zorgt ervoor dat de koelinstallaties, krattenwasmachines en reachtrucks optimaal worden ingezet. “Dit vinden we mooi werk”, vertelt Guus, die samen met zijn broer Koen en zus Mireille de dagelijkse leiding heeft overgenomen van vader Tonnie. “We doen wat de klant vraagt, komen afspraken na en zijn flexibel. En het geld dat we daarmee verdienen, steken we weer in het bedrijf.”

De passie voor het werk blijkt uit de kennis, ervaring en oog voor detail. Als een vleesverwerker bijvoorbeeld gehakt wil maken, wordt de temperatuur van het vlees in een tempereercel van Vice Versa teruggebracht van -20 naar -9 graden. Geen graad lager, want dan is het vlees te hard voor de gehaktmolen van de vleesverwerker. Ook geen graad hoger, want dan wordt het vlees te smeuïg om netjes te verpakken. “Zo heeft elk vlees zijn eigen structuur en zijn eigen specificaties”, weet Guus. Naast oog voor detail heeft Vice Versa ook oog voor kwaliteit. De meeste eindproducten worden in volle pallets uitgeleverd, maar ook op doosniveau kunnen klanten afroepen. Daarvoor heeft Vice Versa een orderpickproces ingericht. “Dat vindt plaats in een vriescel bij -20 graden, zodat de koudeketen zoveel mogelijk intact en de kwaliteit gegarandeerd blijft.”

Opslagcapaciteit verdubbelen

Dat de strategie loont, blijkt uit de snelle groei van Vice Versa. In 2004 nam het bedrijf zijn eerste vriescel in gebruik. Inmiddels staan in Oss 25 vriescellen met een totale opslagcapaciteit van 65.000 tot 70.000 pallets.  

Die zijn niet alleen maar gevuld met vlees – zo’n 20% van de voorraad bestaat   uit andere diepvriesproducten zoals ijs, brood, pizza’s, groente en een klein beetje farma vanuit MSD Biotech Oss. Guus: “Wij zijn volledig autonoom gegroeid. In de loop der jaren hebben we steeds weer vriescellen bijgebouwd om aan de groeiende vraag van onze klanten te voldoen.”

De eerste vriescellen zijn ingericht met standaard palletstellingen. Die zijn nog steeds in gebruik, benadrukt Guus. “Dat willen we ook zo houden. Sommige pallets staan maar een paar uur in opslag voordat ze op transport moeten. Als producten zo’n hoge omloopsnelheid hebben, is het fijn dat we ze snel kunnen in- en uitslaan.”

Toen de behoefte aan opslagcapaciteit toenam, startte een zoektocht naar compactere opslagmethoden. “We willen een vriescel zo goed mogelijk benutten. Niet alleen vanwege de opslagcapaciteit, maar ook vanwege het energieverbruik. Hoe hoger de opslagdichtheid, hoe minder lucht we hoeven te koelen en hoe groter de besparing op energiekosten. Daarom zijn we uitgekomen op verrijdbare stellingen, waardoor we per vriescel nog maar één gangpad nodig hebben. Daarmee kunnen we de opslagcapaciteit nagenoeg verdubbelen.”

“Ze gaan nooit stuk”

De zoektocht naar verrijdbare stellingen eindigde bij SSI SCHÄFER, dat de beste prijs-kwaliteitverhouding bood. Met name over de kwaliteit van de aandrijftechniek is Guus bijzonder te spreken. Als een stelling inclusief pallets in beweging komt, wordt een totaalgewicht van 300 ton of meer verplaatst. Dat vraagt om een solide mobiele basis die niet doorbuigt en een gecontroleerde aandrijving die scheefrijden voorkomt. “We gebruiken de verrijdbare stellingen van SSI SCHÄFER al zeventien jaar zonder problemen. Ze gaan gewoon nooit stuk. Als we al eens problemen hebben, komt dat door onze eigen fouten. Bijvoorbeeld omdat we met een reachtruck ertegenaan rijden.”

Een hoge kwaliteit is voor Vice Versa uiterst belangrijk. “We kunnen onze klanten geen nee verkopen. Als wij een supermarktketen niet van hamburgers kunnen voorzien, stappen ze naar de concurrent. Daarom hebben wij met SSI SCHÄFER een full-servicecontract afgesproken met een responstijd van twee uur. Gelukkig hoeven we daar vrijwel nooit een beroep op te doen. Wij hebben zelf een voorraad met reserveonderdelen en een technische dienst die de meeste storingen zelf kan oplossen. Eén keer per jaar komt een onderhoudsteam van SSI SCHÄFER langs om alles te inspecteren en versleten onderdelen te vervangen.”

Dankzij de verrijdbare stellingen is er per vriescel nog maar één gangpad nodig.

Veilig en eenvoudig in gebruik

De verrijdbare stellingen zijn eenvoudig in gebruik. Reachtruckchauffeurs kunnen vanuit hun verwarmde cabine met een afstandsbediening een gang openen. Meestal stappen ze echter uit en drukken ze op de knop op de stelling. “Natuurlijk zijn de stellingen voorzien van veiligheidssensoren. Als een medewerker in het gangpad loopt, komen ze niet in beweging. Als dat toch gebeurt, kan de medewerker met een voet de noodstop bedienen. Toch vragen we onze chauffeurs om met eigen ogen nog eens te checken of de gang ook echt leeg is. We mogen er niet op vertrouwen dat de technologie altijd werkt.” aldus Guus. De verrijdbare stellingen zijn voorzien van meer veiligheidsmaatregelen. Zo is elke mobiele basis voorzien van rubbers, die ervoor zorgen dat er altijd enige speling tussen de stellingen blijft. Om te voorkomen dat de kunststof pallets gaan schuiven en van de stalen liggers glijden, zijn alle opslaglocaties voorzien van roostervloeren. 

De rijsnelheid is beperkt tot vier meter per seconde: langzaam genoeg om vallende lading te voorkomen en snel genoeg om efficiënt te kunnen opereren. “Het openen van een gang duurt hooguit een minuut. Onze reachtruckchauffeurs hoeven daardoor nooit te wachten. Terwijl ze een pallet wegbrengen, gaat de volgende gang open”, vertelt Guus, die aangeeft voor extra brede gangpaden te hebben gekozen. “Doorgaans zijn gangpaden zo’n 3,5 meter breed. Om onze chauffeurs voldoende manoeuvreerruimte te geven, hebben wij gekozen voor een breedte van 4,2 meter. Zeker bij verrijdbare stellingen is aanrijdschade uit den boze.”

Duidelijke keuze

Voor de eerste vriescellen met verrijdbare stellingen heeft SSI SCHÄFER alleen de mobiele basis geleverd. De stellingopbouw werd geleverd door een lokale stellingleverancier waarmee Vice Versa al jarenlang zaken deed. Toen deze leverancier zijn werkzaamheden stopte, besloot Guus voortaan ook de stellingen van SSI SCHÄFER te betrekken. In totaal gaat het om veertien vriescellen die in vijf fases zijn gebouwd. “Eén keer zijn we vreemd gegaan en gezwicht voor de lage offerte van andere aanbieder, maar die verrijdbare stellingen leveren alleen maar problemen op. Sindsdien hebben we alleen nog maar voor SSI SCHÄFER gekozen”, vertelt hij. De laatste fase vond plaats in 2023: een vriescel van 1.500 vierkante meter met 5.500 opslaglocaties. De installatie van de verrijdbare stellingen leverde de nodige uitdagingen op. “De opdracht hiervoor hebben we in 2021 gegeven, middenin de coronatijd toen SSI SCHÄFER net als iedereen last had van hoge staalprijzen en gebrek aan elektronische componenten. We hadden de vriescel nodig voor een klant die opslagruimte zocht voor vier miljoen frikandellen. Toen de productie daarvan werd opgestart, was de vriescel nog niet in gebruik. Omdat we goed met elkaar zijn blijven communiceren,
zijn de leverproblemen naar tevredenheid opgelost en is het toch gelukt om alle frikandellen in opslag te nemen.”

Flexibel blijven

Guus kijkt met tevredenheid terug op de jarenlange samenwerking. SSI SCHÄFER heeft zich volgens hem een betrouwbare partner getoond, waarmee het gemakkelijk schakelen is. “Ze denken met ons mee en geven snel antwoord op vragen. De lijnen zijn kort. En net als wij, zijn ze niet per se de goedkoopste maar wel de beste”. Wanneer de volgende vriescel verrijst, kan Guus Van den Boogaard nog niet zeggen. Het terrein van Vice Versa aan de Kanaalstraat in Oss biedt geen ruimte meer voor uitbreiding.”

“Eén ding staat vast: als we gaan uitbreiden, blijven we vertrouwen op verrijdbare stellingen. Natuurlijk zijn ook andere oplossingen denkbaar zoals een volledig geautomatiseerd opslagsysteem, maar wij willen graag flexibel blijven. Dat kan met de verrijdbare stellingen van SSI SCHÄFER.”  

"*" geeft vereiste velden aan

Stuur ons een bericht

Dit veld is bedoeld voor validatiedoeleinden en moet niet worden gewijzigd.
nl_NLDutch