Platform over transport, opslag, interne en externe logistiek
Van stadslogistiek tot reverse logistics: BD Logistics gaat voor de ‘extra (s)mile’
Een uitgebreide vloot van flexibel inzetbare voertuigen.

Van stadslogistiek tot reverse logistics: BD Logistics gaat voor de ‘extra (s)mile’

Een nationaal netwerk voor lokale logistiek met toegevoegde waarde. Deze baseline vat het bedrijfsmodel van BD Logistics goed samen. Dankzij een uniek netwerk van lokale depots gaat de innovatieve logistieke speler voor een fijnmazige klantenaanpak, in combinatie met logistieke oplossingen die meerwaarde creëren. Van stadslogistiek tot reverse logistics: Managing Director Kristof Gouvaerts legt uit hoe BD Logistics het verschil maakt in de sector.

“Goederen vervoeren van A naar B kan iedereen, maar de klant toegevoegde waarde bieden doet alleen een specialist.” Aan het woord: Kristof Gouvaerts, mede-eigenaar en Managing Director van BD Logistics. “Sinds de opstart eind 2019 zijn we uitgegroeid tot een specialist in leveringen en ophalingen met toegevoegde waarde. Een van onze sterktes is dat we over een nationaal netwerk van lokale depots beschikken, zodat we onze klanten een fijnmazige toegang tot het hele Belgische grondgebied bieden. Dus één nationaal aanspreekpunt voor al hun logistieke stromen, zowel B2B als B2C.”

Groen licht voor volledige elektrische bestelwagens.

Gezonde groeiambities

Vanuit het hoofdkantoor in Bornem spreekt Kristof gezonde groeiambities uit voor BD Logistics. “Met onze aanpak willen we enkele stappen verder gaan dan klassieke transporteurs”, zegt hij. “In 2022 steeg de omzet van ons bedrijf van 12 naar 15 miljoen euro. Dit jaar mikken we op 18 à 20 miljoen euro, en binnen drie à vijf jaar willen de kaap van 50 miljoen euro omzet overschrijden. Met een team van circa 100 vaste medewerkers, aangevuld met evenveel externe partners om onze forse volumegroei mee te ondersteunen, gaan we voluit voor deze groei! Naast het uitbreiden van onze huidige portefeuille zijn nieuwe overnames zeker ook een mogelijkheid.” In 2020 nam BD Logistics al een vliegende start met de overnames van stadslogistieker CityDepot en expert in oversized leveringen Dockx Select.

Duurzaamheid als rode draad

Die groeistrategie realiseren Kristof en zijn team via de uitrol van vier pijlers. Kristof: “Met BD Logistics bieden we logistiek met toegevoegde waarde. Dit doen we op verschillende fronten: in de stad en op het platteland, voor zowel standaardformaten als complexe of oversized goederen, en ook voor actief en passief gekoelde leveringen. Alle leveringen realiseren we via een open ecosysteem, in samenwerking met partners, om waarde voor onze klanten te creëren. Onze vier pijlers zijn City Logistics, Oversized Logistics, Fresh Logistics en Reverse logistics.”

“In elke pijler loopt duurzaamheid als een rode draad doorheen onze aanpak. Door een slimme bundeling van goederen in de last mile dringen we het aantal logistieke bewegingen terug. Zo dragen we bij aan de leefbaarheid, veiligheid en mobiliteit in steden en op het platteland. Ook investeren we volop in een groene vloot. Zo trekken we bij stadslogistiek voluit de kaart van groene mobiliteit.”

Vier pijlers als basis

Kristof legt graag uit waar elke pijler voor staat: “Vooreerst is er stadslogistiek, waarbij we onder ons merk CityDepot pionieren in duurzame stadsdistributie, naar de stad én terug. We bekijken duurzaamheid zo ruim mogelijk, op ecologisch, economisch en sociaal niveau. Voor al onze stakeholders – retailers, toeleveranciers, transporteurs, steden, publieke organisaties en consumenten – zoeken we oplossingen op maat.”

“Bij de tweede pijler, Oversized Logistics, gaat het om één- of tweemansleveringen en installaties bij consumenten thuis. We leveren goederen met een afwijkende grootte tot bij de eindklant, van opbouwzwembaden tot keukens. Ook via afhaalpunten ontzorgen we klanten. Daarnaast staat ons team ook in voor montage, installatie en afvalrecuperatie.”

“In 2021 startten we met Fresh-leveringen, de derde pijler van ons businessmodel. Met een nieuwe vloot aan gekoelde voertuigen doen we gekoelde leveringen, zowel bij detailhandelaren als particulieren. Denk hierbij aan de levering van bloemen of verse voeding. Via temperatuurcontroles en professioneel voorraadbeheer respecteren we steeds de koudeketen.”

“De laatste pijler, Reverse Logistics, past perfect binnen onze ambities op het vlak van duurzaam transport. We trekken ten strijde tegen lege vrachtwagens of bestelwagens, en dat doen we via een zogenaamde ‘closed loop’: we pikken de goederen op, brengen ze samen in onze depots, sorteren waar nodig en brengen ze gegroepeerd terug naar hun eindbestemming. Op die manier koppelen we efficiëntie aan een zo laag mogelijke ecologische voetafdruk. Een sterk staaltje circulaire economie dus.”

Groene ‘extra mile’

Logistiek met toegevoegde waarde heeft de wind in de zeilen. “Die toegevoegde waarde is de groeimotor van ons bedrijf”, aldus Kristof. “We merken duidelijk dat onze klanten de lat steeds hoger leggen wat duurzaam en efficiënt transport betreft, vanaf de eerste tot de laatste mile. Voor elke klant gaan we graag voor die ‘extra (s)mile’, maar wel een zo groen mogelijke.”  ■ 

"*" geeft vereiste velden aan

Stuur ons een bericht

Dit veld is bedoeld voor validatiedoeleinden en moet niet worden gewijzigd.