Platform over transport, opslag, interne en externe logistiek
Unieke aanpak luchtzuivering
In het magazijn van Royal Brinkman is de hoeveelheid fijnstof aanzienlijk gedaald door de inzet van Euromate’s luchtreinigingsunits.

Unieke aanpak luchtzuivering

Luchtreiniging in real time, volgens de specifieke nood in het warehouse

Met de trend om ook warehouses maximaal te isoleren, groeide de nood aan luchtreiniging. Een verkeerd gekozen installatie kan de energiekosten echter flink de hoogte in jagen. Onder het motto ‘meten is weten’ benadert Euromate de problematiek op een unieke manier. Sensoren op strategisch uitgekozen plaatsen berekenen op elk moment de capaciteit en noodzaak aan gezuiverde lucht. Tegelijkertijd sturen ze de luchtreinigers individueel aan en berekenen ze wanneer de filters aan vervanging toe zijn. Het resultaat? Een optimaal werkklimaat aan een minimale energiekost.

Tot enkele jaren geleden waren warehouses vaak eenvoudige loodsen die op het vlak van winddichtheid niet meteen tot de beste leerlingen van de klas behoorden. “Het voordeel was wel dat al die kieren voor een natuurlijke ventilatie zorgden”, vertelt Sjoerd Gersonius van Euromate. “Dit veranderde toen steeds meer warehouses duurzaam werden gebouwd met verregaande isolatie om de energierekening te drukken. De vervuilde binnenlucht bleef er  hangen, wat toch wel consequenties met zich meebracht. Dankzij COVID-19 is er bij iedereen een belletje gaan rinkelen.” 

Continu gezonde binnenlucht met de units en het monitoringssysteem van Euromate.

“Toch is luchtreiniging in warehouses niet alleen noodzakelijk voor een gezond werkklimaat. Vandaag wordt de ventilatiecapaciteit nog al te vaak berekend op de aanwezige medewerkers, waardoor per uur amper 2 tot 5% van de lucht wordt ververst. Dat is onvoldoende in heel veel warehouses, zeker in omgevingen waar dozen worden verplaatst of opengescheurd om te herverpakken. Of magazijnen waar veel met heftrucks wordt rondgereden. Daar wordt immers een aanzienlijke hoeveelheid stof- en vuilpartikels geproduceerd. Deze zijn niet alleen ongezond, maar ze slaan ook neer op de verzendingen, waardoor de bestemmelingen vuile handen krijgen bij het uitpakken. Bij producten als kledij, elektronica, voeding… is dit zeker niet aangenaam. Het zorgt zelfs voor extra handelingen en dus ook kosten. Het efficiënt reinigen van de binnenlucht is dus zeker geen overbodige luxe.”

Monitoring voor minimaal verbruik

Natuurlijk kunnen warehouses voor een traditionele luchtbehandeling kiezen, maar er bestaat een eenvoudiger, energiezuiniger, goedkoper en effectiever alternatief: de luchtreiniging van Euromate. “Onze toestellen vereisen geen buizensysteem of units op het dak”, legt Sjoerd uit. “Het zijn compacte units die op strategische plaatsen eenvoudig aan het plafond of de wand kunnen worden bevestigd. Op die manier bedraagt de investering vijf tot zeven keer minder dan een conventionele luchtbehandelingsinstallatie.” 

“Daarnaast waken we erover dat het energieverbruik niet oploopt tijdens het gebruik. Dit gebeurt op meerdere vlakken. Eerst en vooral wordt de luchtkwaliteit continu gemonitord. Concreet plaatsen we meetapparatuur op de meest cruciale plaatsen, zoals de laad- en losdokken, de entresol waar veel menselijke handelingen plaatsvinden… Deze sensoren sturen in real time de luchtreinigingsunits aan. Ze zorgen ervoor dat de units meer of minder draaien naargelang de nood – lees: het aantal en de grootte van de stof- en vuilpartikels. Wordt er geen activiteit geregistreerd, dan zullen ze de units in de meeste gevallen zelfs uitschakelen.”

Na plaatsing van de units is bij Welkoop Retail een stofreductie van 75 tot wel 80% gerealiseerd.

Nog meer voordelen

Een extra troef is dat de apparatuur zelf continu wordt gemonitord op werking én efficiëntie. “Vanaf het moment dat 80% van de filters is gebruikt, stijgt het verbruik erg snel. Ook kunnen we met onze eigen monteurs snel ingrijpen in het geval van pannes of onregelmatigheden. Dat is zo in de Benelux en Duitsland. In andere landen waar we actief zijn – dat zijn er intussen meer dan vijftig wereldwijd – vertrouwen we dit toe aan partners.”

“Belangrijk is dat onze systemen de lucht zuiveren zonder koude of warme buitenlucht in het gebouw te trekken. Bovendien zijn ze modulair opgebouwd, waardoor ze enorm gemakkelijk op een groeiende, krimpende of veranderende activiteit kunnen worden afgestemd. Eind dit jaar lanceren we overigens een nieuwe reeks, speciaal ontwikkeld voor warehouses en distributiecentra.”

"*" geeft vereiste velden aan

Stuur ons een bericht

Dit veld is bedoeld voor validatiedoeleinden en moet niet worden gewijzigd.