Platform over transport, opslag, interne en externe logistiek
Ultramodern magazijn geeft oude bedrijfssite tweede leven
Vanaf 2024 worden de magazijnen een belangrijke logistieke locatie voor Gosselin Group.

Ultramodern magazijn geeft oude bedrijfssite tweede leven

In februari 2021 werd de Gosselin Group eigenaar van de voormalige Milcobel-site aan het Albertkanaal in Schoten. Het logistieke bedrijf wilde op deze site van 70.000 m2 een gloednieuw bedrijfspand bouwen en bundelde de krachten met WDP. Vervolgens contacteerde deze joint venture een ervaren bouwpartner om het project vakkundig voor te bereiden en uit te voeren. Welkom bij Altez Construction Group.

Gosselin en WDP hoeven we u niet voor te stellen. De eerste is een gespecialiseerd aanbieder van internationale verhuis- en logistieke diensten, de tweede is gerenommeerd voor de bouw van logistieke magazijnen. Beide bedrijven verenigden zich onlangs in een joint venture. Dat betekende het startschot voor de oprichting van een nieuw, ultramodern logistiek magazijn op de voormalige Milcobel-site in Schoten.

Op een voormalige Milcobel-site in Schoten bouwt Altez twee moderne en duurzame magazijnen voor Gosselin Group, elk 18.000 m2 groot.

Ervaren bouwtrio in beeld

Voor de realisatie van dit grootschalige bouwproject deden ze een beroep op een ervaren trio: architectenbureau Architeam (Boortmeerbeek), Grondwerken Oorts (Wijnegem) en Altez Construction Group (Tielt en Oudsbergen). Raf Colson, sales consultant bij Altez, licht toe hoe uitdagend het project was. “Met ons bedrijf zijn we op het vlak van complexe bouwdossiers wel wat gewend”, zegt hij. “Elk jaar zijn we op zo’n 150 werven aan de slag, waarbij we zowel industriële, agrarische als hippische bouwdromen van ondernemers waarmaken. Ook voor logistieke spelers zijn we al decennialang een vertrouwde partner.”

Strakke timing

De opdracht vanuit de joint venture was duidelijk: de voormalige Milcobel-site bouwrijp maken en omtoveren tot een terrein met twee moderne en duurzame magazijnen, elk met een indrukwekkende oppervlakte van 18.000 m2. “Architeam stond in voor de bouwplannen, terwijl Grondwerken Oorts de volledige site bouwrijp moest maken. Altez zou vervolgens wind- en waterdichte gebouwen opleveren én op termijn ook de binnenafwerking verzorgen”, aldus Raf. “Voor het eerste gebouw startten we begin juli 2023 met de funderingswerken. Momenteel is de montage van dit gebouw in volle gang, met februari 2024 als voorziene deadline voor een oplevering in casco. De oplevering van het tweede magazijngebouw is gepland voor april 2024.”

Uitdagend bouwproject

Aan uitdagingen geen gebrek in dit ambitieuze dossier. Raf legt uit: “Een van die uitdagingen was het omzeilen van een hoogspanningslijn die over de site loopt. Hierdoor moesten we creatief uit de hoek komen, met per gebouw een hoog en een laag gedeelte van respectievelijk 14 en 11,60 meter hoog. De lage magazijnen zullen ingezet worden voor de stockage van zware machines, met een vloerbelasting tot 20 ton per vierkante meter. De hogere gedeeltes worden stapelmagazijnen.” 

Voor beide gebouwen worden 1.600 ton staalconstructie en 11.000 m2 prefabbetonwanden ingezet, allebei in eigen huis geproduceerd.

Indrukwekkende cijfers

Nog meer cijfers? “Voor beide magazijngebouwen voorzien we 1.600 ton staalconstructie en maar liefst 11.000 vierkante meter prefabbetonwanden, allebei in eigen huis geproduceerd”, bevestigt Raf. “Voeg daarbij 4.000 vierkante meter tussenvloeren, 5.500 vierkante meter sandwichpanelen en 36.000 vierkante meter steeldeck, en je begrijpt dat ons bouwteam zich volop kan uitleven in dit project.”

“Met zestien laadkades, acht grote poorten, zeventig parkeerplaatsen en vierentwintig laadpunten voor elektrische voertuigen, zullen beide gebouwen vanaf volgend jaar een belangrijke logistieke locatie worden voor Gosselin.”

Focus op ecologie

Anno 2023 loopt duurzaamheid als een rode draad door heel wat industriële bouwprojecten. Ook in dit dossier trekken de bouwheer en de uitvoerende partijen resoluut de kaart van ecologie. Raf illustreert dit met enkele voorbeelden: “Beide gebouwen worden opgetrokken volgens de recente EPB-normeringen en met BREEAM-certificering. De bouwheer zal in eigen beheer zonnepanelen laten installeren, zodat eigen stroom opgewekt kan worden. We trachten de site ook harmonieus te integreren in de omgeving, met onder meer groenbuffers en groengevels ter hoogte van de naburige percelen. Die zullen de geluidsoverlast van vrachtwagens zoveel mogelijk reduceren. En uiteraard mogen ook infiltratiebekkens en wadi’s op het terrein niet ontbreken. Zij staan in voor de opvang van hemelwater.”  ■ 

"*" geeft vereiste velden aan

Stuur ons een bericht

Dit veld is bedoeld voor validatiedoeleinden en moet niet worden gewijzigd.