Platform over transport, opslag, interne en externe logistiek
Transportdebat verenigt de sector rond drie thema’s

Transportdebat verenigt de sector rond drie thema’s

Op 1 februari vond het Transportdebat plaats in La Vue, de eventlocatie van Kris De Leeneer in Lokeren. De dag werd in goede banen geleid door Alex Van Breedam, voorzitter van Febetra, en Benny Smets, CEO van Ninatrans. Drie actuele transportthema’s passeerden de revue.

De dag begon met ‘Survival of the fittest: slimmer of groter’. Kris de Leeneer, CEO van het gelijknamige bedrijf, Tom Simonts, Senior Financial Economist bij KBC, en Jurgen Huygh, International Trade Manager van Barry Callebaut, gingen hierover met elkaar in discussie. “Ik gun elk logistiek bedrijf een IT-nerd. Die brengt namelijk veel meer op dan meer vrachtwagens. Artificiële intelligentie zal hierbij significant voor meer waarde zorgen”, bepleitte Simonts.

Zero-emissie vergt sterke wetgeving

Volgende hete hangijzer op de agenda: het zero-emissie-transportdebat. Iedereen moet uiteraard de duurzaamheidsdoelstellingen behalen, maar wat is haalbaar? En wie is verantwoordelijk: de verlader of de logistieke dienstverlener? Hoe bereiken we synergie? 

Het waren belangrijke onderwerpen die tijdens dit debat aangesneden werden door Lars Peterse, Director Operations bij DHL, Pieter Thienpont, Director Volvo Trucks bij Volvo, Stéphane Jacobs van de afdeling Beleid Mobiliteit en Openbare Werken, en Koen de Vos, Directeur Supply Chain bij Colruyt Group. “Als ondernemers moeten we investeren in duurzaam transport. Dan moeten we het ook wel kunnen gebruiken. Daar hebben we de overheid hard voor nodig. Zeker ook op Europees niveau”, zei Lars Peterse.

Tenderen of partnerships?

Het laatste debat van de dag ging over nieuwe businessmodellen, met als hoofdvraag ‘tenderen op prijs of partnerships?’. 

Tijdens dit debat werden de degens gekruist door Ward De Muelenaere, Category Buyer bij Agristo, Vincent Labeau, Logistics Director bij Maxeda DIY Group, en Wim Smout, VP Procurement & Supply Chain bij Telenet. “Onze ervaring is dat het niet werkt om op basis van prijs met elkaar rond de tafel te gaan zitten”,  liet Ward de Mûelenaere verstaan. De voordelen van partnerships kwamen ook naar voren. Er werd zelfs vanuit de zaal benoemd dat dit een eventuele hefboom kan zijn voor de weg naar duurzaamheid. Het Transportdebat toonde waar de sector sterk in is: interactie, open discussies en hartelijke ontmoetingen. Er zijn zeker en vast nieuwe samenwerkingen uit voortgekomen.  

"*" geeft vereiste velden aan

Stuur ons een bericht

Dit veld is bedoeld voor validatiedoeleinden en moet niet worden gewijzigd.