Platform over transport, opslag, interne en externe logistiek
Transport S’Jegers (Laakdal, BE) kiest voor duurzaamheid en uitermate gunstige TCO met 6 elektrische eActros 600 vrachtwagens van Mercedes-Benz Trucks

Transport S’Jegers (Laakdal, BE) kiest voor duurzaamheid en uitermate gunstige TCO met 6 elektrische eActros 600 vrachtwagens van Mercedes-Benz Trucks

S’Jegers (www.sjegers.eu) heeft zes Mercedes-Benz eActros 600 vrachtwagens aangeschaft zonder voorafgaande testritten, en markeert daarmee een belangrijke mijlpaal in hun groene toekomstvisie.

Wat in 1995 met Karl S’Jegers en één trekker-oplegger begon, is sindsdien uitgegroeid tot een succesvol bedrijf met maar liefst 350 trekkers en 1.400 opleggers. Het klantenbestand kende een even impressionante toename: vandaag mag Transport S’Jegers uitpakken met en uitrijden voor een sterke portefeuille, waaronder enkele (zeer) grote namen. Ook de overname van Transport Cools (Deinze) vier jaar geleden heeft aan die expansie bijgedragen.

Keuze voor de eActros 600

Voor hun eMobility-investering gaf S’Jegers duidelijke voorkeur aan Mercedes-Benz Trucks. Offertes van andere merken werden eveneens in overweging genomen, maar de aantrekkelijke Total Cost of Ownership (TCO) en de concurrerende prijs van de eActros 600 gaven vol overtuiging de doorslag. Na een grondig gesprek met Geert Van Dijck (VDH) en Filip Van Thielen en Thomas Teugels (Daimler Truck BeLux) werd de deal voor vier voertuigen dezelfde dag nog bezegeld – en niet veel later kwamen daar spontaan nog 2 trucks bij op vraag van één van S’Jegers’ eigen klanten.

Duurzaamheid en kostenbesparing

De beslissing om de transitie naar batterij-elektrisch transport te maken, werd gedreven door verschillende factoren.

Ten eerste, milieu en duurzaamheid: het bedrijf uit Laakdal streeft op korte termijn naar een aanzienlijke CO2-reductie. De HVO-diesel (95% minder CO2 dan gewone diesel) waar een groot deel van de huidige vloot al geruime tijd op rijdt, vormde reeds een eerste paar kilometer in de goede richting. Met de nakende overstap naar elektrische vrachtwagens schakelt de logistieke expert een versnelling hoger in het behalen van z’n groene doelstellingen, die trouwens grotendeels gestuurd worden door de eindklanten en hun voorkeuren voor transport met minimale ecologische bandafdruk. Hoe meer zij groene transportoplossingen vereisen, des te aantrekkelijker wordt de investering in elektrische voertuigen voor bedrijven als S’Jegers. In dit specifieke geval was er zelfs bijna sprake van opbod: een eindklant hoorde vertellen over de aankoop van de eerste vier trucks en drong aan dat ze voor hem ingezet zouden worden. Echter waren ze reeds beloofd aan andere klanten, wat vervolgens leidde tot de snelle opvolgbestelling.

Een tweede overweging was het feit dat de eActros 600 een zéér gunstige Total Cost of Ownership (TCO) heeft in vergelijking met andere merken; zelfs exclusief subsidies, die dan een mooie extra worden.

Het positieve financiële plaatje stopt echter niet bij de de voertuigen zelf. S’Jegers investeert ook in de benodigde laadinfrastructuur. De gesprekken met enkele leveranciers zijn nog lopende, maar waarschijnlijk zal er op de hoofdzetel in Laakdal ijverig geladen worden – en opgewekt, trouwens, want de beschikbare ruimte en dakoppervlakte smeekt praktisch om zonnepanelen. Duurzame stroom voor duurzame voertuigen. In dat scenario zal het dagdagelijkse (bij)laden tijdens de rij- en rusttijden van de chauffeurs moeten doorgaan, wat maakt dat de routeplanning minutieuze analyse belooft te vergen. Met een rijbereik van zeker 500 kilometer zullen de e-trucks alleszins een volledige dag kunnen uitrijden. Daarnaast kijkt het bedrijf al naar een eventuele hoogspanningscabine en op iets langere termijn zelfs batterijpakketten voor opslag. Al die voorbereidingen en investeringen illustreren meteen ook de uitdagingen waar een logistieke speler voor staat als hij duurzaam wil ondernemen.

Ondersteuning Daimler Truck BeLux

Ondanks die drempels en hindernissen, heeft S’Jegers zich goed voorbereid door samen te werken met gespecialiseerde leveranciers en gebruik te maken van gedetailleerde route- en laadanalyses via de ondersteuning van Daimler Truck BeLux.   “Het is voor elke transporteur die in dit verhaal instapt helemaal nieuw en het geeft onze eindklanten een vertrouwd gevoel dat we er niet alleen voor staan, dat de mensen van Daimler Truck BeLux mee aan tafel zitten met hun kennis en expertise.”, geeft zaakvoerder Ward S’Jegers mee. En wat met die andere betrokken partij: de chauffeurs? Deze staan best positief tegenover de komst van elektrische vrachtwagens. Na een korte testrit blijkt dat de voertuigen krachtig, soepel en stil zijn, wat bijdraagt aan het rijcomfort. Bovendien is de jongere generatie chauffeurs enthousiast over de duurzame technologie en de toekomstvisie van het bedrijf. Ook hier zal Daimler Truck BeLux verdere ondersteuning bieden bij levering van de voertuigen in de vorm van een korte training aan de chauffeurs die met het voertuig zullen rijden.

Wat brengt de toekomst?

De zes eActros 600 vrachtwagens worden in mei 2025 geleverd. Een verdere uitbreiding van de elektrische vloot zal afhangen van de prestaties en de vraag van klanten. “Wie weet waar we staan over 5, of 10 jaar? Veel zal uiteraard afhangen van Europa en de overheden, maar belangrijk is wel dat het financieel allemaal haalbaar blijft”, aldus Ward. “Omdat we deze stap nu hebben gezet met Mercedes-Benz Trucks, zijn we voor een lange samenwerking vertrokken. Het elektrische verhaal zal stapsgewijs geëvalueerd worden eens infrastructuur en vrachtwagens meedraaien in onze praktijk, en ook onze klanten zullen alsmaar meer willen inzetten op groene logistiek. Het zal even aftoetsen zijn wat kan en wat niet. Van zodra we merken dat er wat rek op komt, kunnen we misschien weer een volgende stap overwegen? Eerst zien wat het geeft, maar ik heb er alle vertrouwen in.”

Conclusie

Met de aanschaf van de eActros 600 vrachtwagens zet S’Jegers een belangrijke stap richting een duurzame toekomst. De combinatie van lagere TCO, klantvraag en de gunstige prijs waren doorslaggevend voor hun keuze. S’Jegers blijft een pionier in de sector, klaar om de uitdagingen van de toekomst aan te gaan met innovatieve en duurzame oplossingen. Voor het onderhoud van de elektrische voertuigen zal men samenwerken met verkoopspartner VDH in de vorm van een onderhoudscontract. De goede samenwerking met VDH enerzijds en Daimler Truck BeLux anderzijds zal dus op lange termijn worden voortgezet en uitgebreid.

"*" geeft vereiste velden aan

Stuur ons een bericht

Dit veld is bedoeld voor validatiedoeleinden en moet niet worden gewijzigd.
nl_NLDutch