Platform over transport, opslag, interne en externe logistiek
Testen, samenwerken en trainen in Fabriek Logistiek

Testen, samenwerken en trainen in Fabriek Logistiek

De logistieke sector in ons land kampt met heel wat pittige uitdagingen. Het gebrek aan beschikbare bedrijfsruimte, de zoektocht naar technisch personeel, de opmars van nieuwe technologieën… Bij logistieke spelers en hun eindklanten is het dan ook alle hens aan dek. Met Fabriek Logistiek ondersteunt de POM Oost-Vlaanderen hen om magazijnruimte te optimaliseren, nieuwe logistieke technologieën te testen en medewerkers op te leiden. Projectmanager Danny Vanrijkel geeft tekst en uitleg.

Met Fabriek Logistiek is de eerste logistieke testruimte in België een feit. Volgens Danny Vanrijkel, projectmanager business development bij de POM Oost-Vlaanderen, is het geen toeval dat Gent als uitvalsbasis werd gekozen voor dit ambitieuze project. “De uitbouw van slimme logistiek staat hoog op de agenda in Oost-Vlaanderen. De provincie is immers een logistieke topregio. Ze wordt doorkruist door de E40 en de E17, heeft twee havens – North Sea Port en de Waaslandhaven –, en de Schelde en de Leie zijn belangrijke verkeersaders voor de binnenvaart. Met het Oost-Vlaams provinciebestuur als ‘aanjager’ voert de POM het economisch beleid uit en vertaalt ze het in concrete acties.”

De testruimte voor magazijnwerking is 2.200 m2 groot. Alle apparatuur wordt ter beschikking gesteld door externe partners. (Beeld © 2021 Colourfulzebra)

In dialoog met ondernemers

“Toen we samen met enkele partners Fabriek Logistiek ontwikkelden en in 2021 opstartten, pastte dit perfect in deze vertaalslag”, geeft Danny aan. “We zien immers hoe logistieke spelers in ons land alle zeilen moeten bijzetten om gelijke tred te houden met uitdagingen in de economie, op de arbeidsmarkt en op het vlak van digitalisering en automatisering. Kijk bijvoorbeeld naar de stijgende populariteit van e-commerce of de inzet van hoogtechnologische oplossingen om magazijnruimte optimaal in te richten. Om nog maar te zwijgen van de aanhoudende krapte op de arbeidsmarkt, waarbij steeds meer bedrijven over de landsgrenzen kijken om nieuw logistiek talent te rekruteren. We ontwikkelden Fabriek Logistiek niet vanuit een ivoren toren, maar wel in overleg met ondernemers en logistieke consultants die met beide voeten in de praktijk staan.”

Testruimte nokvol nieuwe logistieke technologieën

“Met ons testplatform, gevestigd op een nieuw industrieterrein in Zwijnaarde, willen we innovaties dichter bij ondernemers brengen en zo de logistieke sector naar een hoger niveau tillen”, aldus Danny. “We hebben exclusieve partnerschappen met in totaal 36 organisaties. En er staan er nog in de wachtrij. Samen vulden we twee logistieke hallen met de meest diverse logistieke technologieën en apparatuur. Die testruimte voor magazijnwerking is goed voor 2.200 vierkante meter. Daarnaast is er ook 1.950 vierkante meter e-commercetestruimte beschikbaar, en nog eens dezelfde oppervlakte voor een trainingplatform van de VDAB.”

Deelnemende bedrijven beschikken over alle faciliteiten om hun personeel op te leiden in nieuwe technologieën. (Beeld © 2021 Colourfulzebra)

Brede waaier van testmogelijkheden

De drie ruimtes – met focus op palletwerking, e-commerce en training – zorgen voor een waaier van testmogelijkheden. Danny somt er enkele op: “Met je eigen goederen en mensen kun je een technologie of productontwikkeling in je eigen procesopstelling testen en zo oplossingen op maat uitwerken. Of je ervaart concreet de effecten van het toevoegen van diensten – zoals e-commerce – op
je magazijnwerking.” 

“Ook het uitvoeren van een Proof of Concept in een realistische omgeving is perfect mogelijk in onze testruimte. Tot slot bieden we bedrijven alle faciliteiten aan om hun personeel op te leiden in nieuwe technologieën.”

Iedereen welkom!

Deze testmogelijkheden tonen duidelijk aan dat de POM Oost-Vlaanderen met Fabriek Logistiek de rode loper uitrolt voor diverse doelgroepen. “Zowel kleine als grote bedrijven en organisaties, onderzoekers, aanbieders van innovatieve warehousingproducten en opleidings- en onderwijsverstrekkers zijn van harte welkom in Zwijnaarde”, zegt Danny. “Zij komen terecht in een niet-commerciële testsetting die uniek is in Europa. En ons concept slaat aan. Zowel uit het binnen- als het buitenland hebben we al talrijke aanvragen ontvangen om advies te verlenen over de opstart van gelijkaardige testcentra in andere regio’s. Innoveren, simuleren en integreren: dat is en blijft ons motto.”  ■ 

"*" geeft vereiste velden aan

Stuur ons een bericht

Dit veld is bedoeld voor validatiedoeleinden en moet niet worden gewijzigd.