Platform over transport, opslag, interne en externe logistiek
State of the art opslagmagazijn met laadkuil en inpandig kantoor
De nieuwbouw oogt stijlvol en is perfect geïntegreerd in de omgeving.

State of the art opslagmagazijn met laadkuil en inpandig kantoor

Transport Bauwens & Zoon werd in 1948 opgericht door Roger Bauwens. Hij startte met één vrachtwagen waarmee hij zelf vee, wedstrijdduiven en turf vervoerde. Inmiddels zit de derde generatie aan het roer van het familiebedrijf. Dankzij de vele transportactiviteiten en GMB zijn de logistieke activiteiten enorm gegroeid. Vandaar dat de firma op haar site in Turnhout een nieuw opslagmagazijn met laadkuil en inpandig kantoor liet optrekken. Een gebouw dat als een maatpak werd gerealiseerd door de deskundige aannemer.

Lossen en laden is kinderspel op dit overzichtelijke terrein.

In driekwart eeuw is Transport Bauwens & Zoon geëvolueerd van een begrip in Stekene naar een begrip in België. De onderneming telt momenteel tweehonderd medewerkers, zes magazijnen en een vloot van honderd voertuigen. In 2020 en 2021 werd vooral de logistieke pijler verder uitgebouwd, onder meer via de oprichting van magazijnen in Veurne, Evergem en Turnhout. Laatstgenoemde locatie wordt voornamelijk gebruikt voor de distributie van golfkarton, geproduceerd in de fabriek van Smurfit Kappa aan de Veedijk in Turnhout. Omdat de bestaande infrastructuur niet langer voldeed, was er nood aan een volledige nieuwbouw met geautomatiseerde rekken om de efficiëntie en capaciteit te verhogen. De open loods, met aan de voorkant een laad- en loszone, is voorzien van laadkades die overgaan in het verwerkings- en opslaggedeelte. Aan de linkerzijde vooraan bevindt zich een inpandig kantoor met digitale receptie, gelijkvloerse gebruiksruimtes voor de mede-werkers en een bovenliggend landschapskantoor met uitzicht op het magazijn. 

Aan voldoende manoeuvreerruimte is absoluut geen gebrek.

Meer dan alleen bouwen

In juni 2021 werd de volledige site opgeleverd. “In dit project was onze taak veel ruimer dan alleen maar effectief bouwen”, zegt Gunter Vermeulen, commercieel manager bij aannemer Bolckmans. “Naast onze bouwexpertise en specifieke bouwmethodiek betrokken we meteen ook onze partners voor de logistieke processen en flows. Op die manier zijn we erin geslaagd om de bouwkost aanzienlijk te reduceren.” Leo Potters, die samen met Stef Loos het uitvoeringsteam aanstuurde, vult aan: “Onze specifieke opdracht bestond erin om – op een beperkte oppervlakte – een gebouw in te planten met een maximaal aantal paletplaatsen en minimale logistieke inmenging en handelingen. Daarnaast was het de taak van Bolckmans om in bouwteam de kennis van alle partijen samen te voegen vanaf de beginfase van het project, zodat tijdig de juiste beslissingen konden worden genomen op het vlak van budget, timing, graad van afwerking enzovoort.”

De praktische en sfeervolle verlichting laat aan duidelijkheid niets te wensen over.

Open en constructieve communicatie

Bolckmans dacht constructief en proactief mee met zijn opdrachtgever. Gunter Vermeulen: “Al tijdens het voortraject werden er op wekelijkse basis overlegmomenten georganiseerd. Die momenten namen toe in frequentie en intensiteit naarmate de start van de werken naderde. Onze interne afdeling Architectuur heeft in die periode nauw samengewerkt met een externe architect om onze bouwmethodiek in het ontwerp te implementeren. Omdat alle partijen reeds zó vroeg bij het proces betrokken werden, hebben we bij iedere stap in het ontwerp steeds de plannen kunnen toetsen aan de verschillende disciplines (bijvoorbeeld ook aan de installatie van de mobiele rekken).” 

“We communiceerden steeds open, transparant en constructief om voor de opdrachtgever tot de meest interessante en optimale oplossing te komen”, aldus Leo Potters. Alles diende in een bijzonder krap tijdschema gerealiseerd te worden, zodat de opeenvolgende partijen/aannemers voor WMS (warehousemanagement), IT en informaticasystemen ook de nodige tijd ter beschikking hadden om hun installaties te implementeren.”

Het magazijn is bijzonder ruim, functioneel en modern opgevat.

Grondige voorbereiding

“Er doken geen onverwachte moeilijkheden op omdat Bolckmans een gebouw steevast ontwerpt en coördineert als een maatpak voor de klant”, verduidelijkt Gunter Vermeulen. “Op basis van een BIM-model werd het project eerst virtueel tot in het kleinste detail uitgewerkt alvorens in productie te gaan. Het is precies dankzij die grondige voorbereiding dat het uitvoeringsteam alles snel en probleemloos kon realiseren. Doordat de zaakvoerder heel sterk betrokken is bij de dagelijkse opvolging van zijn transporten en klanten, bestond onze grootste uitdaging erin om de klant volledig te ontzorgen. Zo kon hij zijn kostbare managementtijd maximaal inzetten voor zijn core-business. Kwalitatief werk was daarom een must, net als vertrouwen. Wij zijn pas tevreden als de klant dat is!”    

Het strakke, functionele interieur vormt de ideale werkomgeving.
TECHNISCHE FICHE
  • Bouwheert Transport Bauwens u0026 Zoon (Stekene)
  • Architectt Architectenbureau Frank Joosen (Schoten)
  • Hoofdaannemer(s)t Bolckmans (Hoogstraten)

"*" geeft vereiste velden aan

Stuur ons een bericht

Dit veld is bedoeld voor validatiedoeleinden en moet niet worden gewijzigd.