Platform over transport, opslag, interne en externe logistiek
Startschot voor mega-trip op batterijen: eActros 600 op weg naar de noordelijkste en zuidelijkste punten van Europa

Startschot voor mega-trip op batterijen: eActros 600 op weg naar de noordelijkste en zuidelijkste punten van Europa

· Twee bijna-serieprototypes van de eActros 600 in Frankfurt am Main gestart
· Grootste testrit in de geschiedenis van Mercedes-Benz Trucks
· Batterij-elektrische vrachtwagens voor het langeafstandsverkeer rijden meer dan 13.000 kilometer door meer dan 20 landen – elke vrachtwagen met 40 ton totaal treingewicht onderweg
· Karin Rådström, CEO Mercedes-Benz Trucks, aan het stuur tijdens de eerste kilometers
· Karin Rådström: “Mijn hartelijke dank gaat naar onze ingenieurs die met de eActros 600 op reis gaan. De voertuigtechnologie voor de transformatie is klaar. Het batterij-elektrisch internationaal transport in Europa is mogelijk. Nu moeten de politiek en de energiesector, in nauwe samenwerking met de industrie, de uitbouw van een openbare stroomvoorziening stimuleren.” 

Mercedes-Benz Trucks is dinsdag in Frankfurt am Main van start gegaan met de grootste testrit in de geschiedenis van het bedrijf. Bij de “eActros 600 European Testing Tour 2024” moeten twee bijna-serie prototypes van het nieuwe elektrische vlaggenschip eActros 600 door meer dan 20 Europese landen rijden en daarbij elk meer dan 13.000 kilometer afleggen met een totaal treingewicht van 40 ton. Tot de hoogtepunten van de reis van de batterij-elektrische langeafstandsvrachtwagens behoren het noordelijkste en zuidelijkste punt van het Europese vasteland: Noordkaap in Noorwegen en Tarifa in Spanje. Karin Rådström, CEO van Mercedes-Benz Trucks, heeft een van de e-trucks op de eerste kilometers bestuurd. Onofficieel begon de tour al kort daarvoor op de locatie van Mercedes-Benz Trucks in Wörth am Rhein en op het hoofdkantoor van Daimler Truck AG in Leinfelden-Echterdingen.

Karin Rådström: “Mijn hartelijke dank gaat naar onze ingenieurs die met de eActros 600 op reis gaan. De voertuigtechnologie voor de transformatie staat klaar. Het batterij-elektrisch internationaal transport in Europa is mogelijk. Nu moeten de politiek en de energiesector, in nauwe samenwerking met de industrie, de uitbouw van de publieke laadinfrastructuur stimuleren.”

Ervaring opdoen op de meest uiteenlopende trajecten met betrekking tot het energieverbruik

Mercedes-Benz Trucks wil met de “eActros 600 European Testing Tour 2024” uitgebreide ervaringen opdoen op de meest uiteenlopende trajecten in verschillende topografieën en klimaatzones met betrekking tot het energieverbruik. Deze inzichten wil de fabrikant vervolgens delen met geïnteresseerde klanten.

De hoge batterijcapaciteit van meer dan 600[1] kilowattuur en een nieuwe, bijzonder efficiënte, zelf ontwikkelde elektrische aangedreven as maken een actieradius[2] van de eActros 600 van 500 kilometer zonder tussentijds opladen mogelijk. De bedoeling is om de accu’s uitsluitend aan openbare laadstations op te laden.

De reis gaat onder andere door Duitsland, Denemarken, Zweden, Noorwegen, Finland, Estland, Letland, Litouwen, Polen, Tsjechië, Oostenrijk, Slowakije, Hongarije, Kroatië, Slovenië, Italië, Monaco, Frankrijk, Spanje, Portugal, België, Nederland en Luxemburg.

Over de eActros 600

Ongeveer 60 procent van de langeafstandsritten van klanten van Mercedes-Benz Trucks in Europa zijn korter dan 500 kilometer, zodat de stroomvoorziening op het depot en bij de laad- en losplaatsen voor deze gevallen voldoende is. Voor alle andere toepassingen is de verdere uitbouw van publieke laadinfrastructuur een essentiële voorwaarde om de elektrische vrachtwagen volledig inzetbaar te maken voor het pan-Europese internationale transport. De eActros 600 zal naast het CCS-laden met tot 400 kW later ook het megawatt-laden (MCS) mogelijk maken. In april van dit jaar hebben ontwikkelaars van Mercedes-Benz Trucks voor het eerst een prototype van de eActros 600 met succes opgeladen aan een laadstation met een vermogen van één megawatt in het eigen ontwikkelings- en testcentrum in Wörth am Rhein. Klanten kunnen voor MCS een voorbereiding bestellen. Zodra de MCS-technologie beschikbaar en fabrikantoverkoepelend gestandaardiseerd is, moet deze voor deze modellen van de eActros 600 achteraf kunnen worden ingebouwd. De accu’s kunnen aan een overeenkomstig laadstation met ongeveer een megawatt vermogen in ca. 30 minuten van 20 naar 80 procent[3] worden opgeladen.

Visueel onderscheidt de elektrische vrachtwagen voor lange afstanden zich door een fundamenteel nieuw, puristisch design met heldere lijnen en een aerodynamische vorm. Wat de rentabiliteit voor wagenparkbeheerders betreft, moet de elektrische truck nieuwe maatstaven bepalen, waarmee hij op lange termijn het merendeel van de dieselvrachtwagens in het belangrijke segment van het langeafstandsverkeer kan vervangen. Kern van het concept van Mercedes-Benz Trucks voor het batterij-elektrisch internationaal transport is het aanbieden van een totaaloplossing voor het transport van klanten, bestaande uit voertuigtechnologie, advies, stroomvoorziening en services.


[1] De eActros 600 beschikt over drie accupakketten met elk 207 kWh. Deze bieden een geïnstalleerde totale capaciteit van 621 kWh. Nominaal vermogen van een nieuwe accu, gebaseerd op intern gedefinieerde randvoorwaarden. Deze kan variëren afhankelijk van de toepassing en de omgevingsomstandigheden.

[2] De actieradius is intern bepaald onder specifieke testomstandigheden, na preconditionering met een 4×2-trekker met 40t totaal trekgewicht bij 20 °C buitentemperatuur in het langeafstandsverkeer en kan afwijken van de volgens verordening (EU) 2017/2400 bepaalde waarden.

[3] Gebaseerd op interne simulaties, omdat er momenteel nog aan een bindende en uniforme standaard voor het megawatt-oplaadsysteem (MCS) wordt gewerkt.

"*" geeft vereiste velden aan

Stuur ons een bericht

Dit veld is bedoeld voor validatiedoeleinden en moet niet worden gewijzigd.
nl_NLDutch