Platform over transport, opslag, interne en externe logistiek
Open kalender voor hef- en reachtruckopleidingen
Bart Wauters, Katrien Vanherck en Jeroen Jansen.

Open kalender voor hef- en reachtruckopleidingen

Theorie kan ook in e-learning

Met drie opleidingscentra in Vlaanderen en de Brusselse rand en jaarlijks meer dan vijfduizend cursisten is Formaz een belangrijke speler in de markt. Heel wat organisaties komen bij dit bedrijf uit Evergem aankloppen voor kwalitatieve opleidingen rond intra-logistiek en veiligheid.

Formaz, dat van 2006 tot 2018 naar de naam Athetys luisterde, startte zijn activiteiten op de terreinen van de Haven van Brussel als partner van hr-kantoor Manpower en heftruckbedrijf Havelange. Vandaag heeft het zijn werkterrein uitgebreid naar heel België en naar alle sectoren die nood hebben aan opleidingen rond mobiele arbeidsmiddelen in de brede zin van het woord. “Het belangrijkste deel binnen ons aanbod zijn nog steeds de hef- en reachtruckopleidingen maar daarnaast kan je bij ons ook terecht voor alle andere opleidingen inzake rollend materieel. Denk aan rolbruggen en machines voor grondverzet, maar ook meer specifieke logistieke toestellen zoals combitrucks en orderpickers”, zegt Bart Wauters, Operations en Sales Manager. “Een tweede belangrijk luik binnen onze opleidingsportfolio zijn de vijfjaarlijkse verplichte nascholingen voor vrachtwagenchauffeurs. De derde pijler binnen Formaz verenigt alle opleidingen rond preventie zoals bijvoorbeeld brandbestrijding, EHBO en VCA. Kortom, veiligheidsopleidingen die niet onder de scoop intern transport horen.”

Formaz gaat volop voor kwalitatieve opleidingen en tevreden cursisten.

E-learning

Tot voor corona vonden zowel het theoretische als het praktische luik van een opleiding plaats in Evergem, Ham bij Tessenderlo en Machelen bij Vilvoorde. Formaz heeft een tiental vaste lesgevers op de payroll, aangevuld met vele freelancers voor het meer gespecialiseerde aanbod. “De opleidingen gaan door in het Nederlands, Frans en steeds vaker in het Engels. We werken met een open kalender voor onze hef- en reachtruckopleidingen in een hoogfrequent aanbod. Tijdens de coronaperiode kon enkel de 1-op-1-praktijkopleiding on site georganiseerd worden. De theorielessen gingen in e-learningmodus. Deze hybride vorm is na corona populair gebleven. Al blijven de meeste klanten ook voor het theoretische luik echt wel voorstander van fysieke lessen.”

Certificaat

Voordeel van de online lessen is dat de werknemers deze kunnen volgen op het moment dat hen het beste uitkomt. “Even inloggen op de computer of de smartphone en je kan de lessen bekijken. Deze tool wordt vaak gebruikt bij in-companytrainingen waar de werkgever de praktijk in zijn bedrijf aanbiedt, maar aan de werknemers vraagt om op voorhand de theorie door te nemen.” 

“De online lessen eindigen met een aantal testvraagjes die hen voorbereiden op het eigenlijke examen. Dat kan enkel fysiek afgelegd worden. De daaropvolgende praktijktest is steeds individueel. Je bent geslaagd als er voor beide onderdelen 70% op je rapport verschijnt. Er is immers een adequate opleiding nodig om het certificaat te kunnen afleveren zoals bepaald in de codex Welzijn. Enkel met zo’n certificaat op zak mogen werknemers veiligheidsfuncties uitvoeren.”

Hoofdzetel en opleidingscentrum te Evergem.

MyFormaz 

Alle cursisten die ooit bij Formaz een opleiding volgden, zijn opgenomen in de online database ‘MyFormaz. “Wij vragen onze lesgevers om telkens een feedbackrapport te maken. Dit vinden zowel kandidaat als opdrachtgever terug in de database, net als het certificaat dat digitaal wordt aangemaakt en bewaard. Elke opdrachtgever heeft een login voor het online portaal en kan er de opleidingshistoriek van zijn werknemers raadplegen. Omdat attesten een geldigheidsduur van vijf jaar hebben, stuurt de database automatisch en tijdig een herinnering naar de contactpersoon van de opdrachtgever.”

“Die weet dan dat het tijd wordt een heropfrissingscursus te plannen. Tot slot kunnen ook de boekingen en planning van de open opleidingen beheerd worden via MyFormaz. Zo heeft de opdrachtgever steeds een actueel overzicht van de ingeplande trainingen, maar kan hij of zij ook makkelijk zelf zaken regelen zoals een zieke kandidaat vervangen of een opleiding verplaatsen.”

Ook opleidingen brandbestrijding zitten in het aanbod.

Steunmaatregelen

Het opleiden van medewerkers wordt actief gestimuleerd met financiële incentives. Formaz begeleidt zijn klanten door het kluwen van steunmaatregelen en zoekt mee naar de meest optimale subsidieregeling. Zo kan een deel van de opleidingskosten gerecupereerd worden. Formaz heeft ook een aantal opleidingen die erkend zijn in het kader van het Vlaams opleidingsverlof. Om in aanmerking te komen, moet je minstens 32 uren opleiding volgen voor één specifiek toestel.  

"*" geeft vereiste velden aan

Stuur ons een bericht

Dit veld is bedoeld voor validatiedoeleinden en moet niet worden gewijzigd.