Platform over transport, opslag, interne en externe logistiek
Montea investeert 30 miljoen euro in ambitieuze batterijparken

Montea investeert 30 miljoen euro in ambitieuze batterijparken

Met de opgeslagen energie verlaagt Montea de ecologische voetafdruk van haar sites én verhoogt ze de onafhankelijkheid van het elektriciteitsnet.

Onze logistieke centra zijn al top op het vlak van duurzaamheid. Door de installatie van batterijparken, kunnen we meer energie leveren aan onze klanten en helpen we het net te stabiliseren. Deze investering past dan ook perfect in de strategie van Montea om toekomstgericht en klimaatvriendelijk ondernemen te ondersteunen,” zegt Dirk Van Buggenhout, Chief Sustainability Officer van Montea.

Energietransitie van onze klanten ondersteunen

Montea investeert 17,5 miljoen euro in de installatie van batterijparken op 14 van haar Belgische sites. Later komt daar een extra investering van 12,5 miljoen in Nederland bij. De opgeslagen energie zal benut worden voor de verlichting, verwarming en koeling van de logistieke centra. Daarnaast zullen ook elektrische voertuigen kunnen voorzien worden van stroom.

Duurzame, toekomstbestendige en multi-inzetbare logistieke centra ontwikkelen is al jarenlang d missie van Montea. Tegen het eind van het jaar zal Montea een totaal vermogen van 87 MWp aan zonnepanelen op haar daken hebben. Op 14 Belgische locaties, ongeveer de helft van het portfolio in België, wordt tegen het einde van dit jaar een eigen energieopslagsysteem voorzien. Dit is goed voor een opslagcapaciteit van in totaal 35 MWh.

In Nederland onderzoekt Montea de implementatie van batterijen op nog eens zeven locaties. Goed voor een geschatte investering van nog eens 12,5 miljoen euro.

“Elektrisch rijden is in het personenvervoer aan een enorme opmars bezig en over enkele jaren zal hetzelfde gebeuren met de e-vans en trucks. Logistieke centra die daar – op een duurzame en betaalbare – manier op voorbereid zijn, hebben dan een streepje voor.” – Dirk Van Buggenhout, Chief Sustainability Officer van Montea

Netcongestie

De installatie van deze batterijparken zal ook deels een oplossing bieden voor de netcongestie. De Belgische hoogspanningsnetbeheerder Elia stelde in haar Adequacy and flexibility study for Belgium (2024-2034) dat flexibiliteit, onder meer gecreëerd door batterijparken, de kernstrategie voor de komende jaren wordt.

Op deze investering van 30 miljoen euro verwacht Montea een rendement te behalen van 12%.

"*" geeft vereiste velden aan

Stuur ons een bericht

Dit veld is bedoeld voor validatiedoeleinden en moet niet worden gewijzigd.