Platform over transport, opslag, interne en externe logistiek
Logistieke software als oplossing voor modern warehouse management
De betonnen sandwichpanelen zijn aan de voorzijde van de site afgewerkt met witte metalen panelen die het geheel de nodige architecturale allure geven.

Logistieke software als oplossing voor modern warehouse management

Eind januari nam bpost haar gloednieuwe distributiecentrum in Evere in gebruik. Het personeel heeft er voortaan meer ruimte ter beschikking. Bovendien profiteert het van extra functionaliteiten en operationele efficiëntie, in lijn met de sterk veranderde post- en pakketdistributie in ons land. Ook in ecologisch opzicht staat het nieuwe complex symbool voor de weg die bpost wil bewandelen. “Het was een sleutel-op-de-deurproject waarbij duurzaamheid de absolute prioriteit kreeg”, zegt Yves Van Petegem, projectleider bij totaalaannemer Stadsbader.

De postbedeling in België is de voorbije jaren sterk geëvolueerd. Er worden steeds minder brieven en kaartjes verzonden, terwijl het aantal pakjes jaar na jaar toeneemt. Dit vraagt om meer opslag- en werkruimte. Dankzij de realisatie van het nieuwe distributiecentrum in Evere speelde bpost optimaal in op deze evolutie. Met een oppervlakte van 5.396 m² is het kersverse gebouw meer dan 1.000 m² groter dan de voormalige locatie in Schaarbeek. 

Het complex is uitgerust met hypermoderne technologische apparatuur. Het biedt plaats aan de meer dan 275 werknemers die actief zijn in Evere en omliggende gemeenten zoals Schaarbeek, Haren, Etterbeek, Sint-Pieters-Woluwe en Sint-Lambrechts-Woluwe. De ruime overdekte laad- en loszone zorgt ervoor dat de bpost-medewerkers hun voertuigen veilig, comfortabel en efficiënt kunnen in- en uitladen. Bovendien is de site voorzien op toekomstige groei.

Aan de linker- en achterzijde van het gebouw is een stalen luifel aan de gevel bevestigd, zodat de werknemers het droog houden bij het laden en lossen.

Architecturale allure

Bpost vertrouwde de bouw van zijn nieuwe distributiecentrum toe aan totaalaannemer Stadsbader. “We hebben van a tot z alles voor onze rekening genomen: de grond- en wegeniswerken, het aanbrengen van de paalfunderingen en de volledige realisatie van het gebouw, inclusief technieken, afwerking en omgevingsaanleg”, vertelt Yves Van Petegem. “De draagstructuur van het complex is integraal opgetrokken in een prefabbetonnen kolom-, balk- en wandsysteem en overkapt met steeldeck waarop een groendak is aangelegd. De betonnen sandwichpanelen zijn aan de voorzijde van de site afgewerkt met witte metalen panelen die het geheel de nodige architecturale allure geven. Door de gevelpanelen op twee verschillende manieren te plaatsen, creëerden we een intrigerende visuele dynamiek met schaduweffecten. Aan de linker- en achterzijde van het gebouw hebben we tevens een stalen luifel aan de gevel bevestigd, zodat de werknemers het droog kunnen houden bij het laden en lossen. De ruimte rond het gebouw – goed voor 10.350 m² – herbergt 170 staan- en laadplaatsen voor het elektrisch wagenpark, een parking voor privévoertuigen, een fietsenstalling en standplaatsen voor e-trailers. Binnen is er sprake van een open indeling met ruime werk- en opslagplekken.”

Minimale ecologische footprint

Duurzaamheid was voor bpost een cruciaal aandachtspunt in dit project, dat kadert in de ambitie om de CO2-uitstoot van het bedrijf tegen 2030 met 55% te verminderen. Om het nieuwe distributiecentrum zo klimaatneutraal mogelijk te maken werden 496 zonnepanelen geïnstalleerd op het dak en moest de aanvankelijke voorziene gasgestookte verwarmingsinstallatie plaatsmaken voor een CO2-warmtepomp. Die houdt zowel de burelen als de sorteer- en verzendhal op temperatuur. Daarnaast is er volop ingezet op regenwaterrecuperatie en -infiltratie. “De doorgedreven focus op duurzaamheid vormde de grootste uitdaging in dit project. Er golden enkele specifieke eisen, zoals het behoud van alle bomen op het terrein en verplichte buffering en infiltratie van al het oppervlakte- en regenwater op de site. Bovendien wordt het grondwaterpeil voortdurend gemonitord om wateroverlast op de parking te vermijden”, zegt Yves Van Petegem. “We mogen terugblikken op een uiterst geslaagd project dat bijzonder vlot verlopen is. De werken hebben amper een jaar in beslag genomen en het resultaat mag er wezen. Ook de verstandhouding met de bouwheer, de architect en de betrokken onderaannemers was optimaal. Zelfs in die mate dat we momenteel met hetzelfde team een nieuw distributiecentrum voor bpost aan het bouwen zijn in Jumet. Wordt dus vervolgd!”  

"*" geeft vereiste velden aan

Stuur ons een bericht

Dit veld is bedoeld voor validatiedoeleinden en moet niet worden gewijzigd.
nl_NLDutch