Platform over transport, opslag, interne en externe logistiek
Logistiek advies met een open geest

Logistiek advies met een open geest

In ‘De Pen’, de vaste rubriek vooraan in dit magazine, gaven we Jan De Kimpe, zaakvoerder van Logisol Pro, een platform om trending topics in warehousing en logistiek toe te lichten. Met zijn advieskantoor Logisol Pro staan hij en zijn team met beide voeten in de dagelijkse praktijk. “Aan de hand van onder meer quickscans, herontwerpen van distributienetwerken en procesoptimalisatietools zetten we logistieke ondernemers op het goede spoor richting excellentie en kostenoptimalisatie”, aldus De Kimpe.

In ‘De Pen’ kan je lezen hoe de logistieke sector vandaag razendsnel blijft evolueren. “In 2024 vergt de job van operator in een magazijnomgeving het nodige leer- en aanpassingsvermogen”, geeft De Kimpe aan. “Medewerkers in warehousing en logistiek moeten leren werken in dezelfde omgeving als en met deelautomatisering, geïntegreerd in het handmatige proces. Ze moeten ook in staat zijn om voortdurend nieuwe technologieën en oplossingen te adopteren.”

“Naast deze operationele aanpassingen zijn er strategische uitdagingen waarop je als logistieke speler moet focussen”, zegt De Kimpe. “In het kader van een meerjarenplan is het noodzakelijk dat je de beste outsourcingpartners selecteert, de toekomstige macro lay-out van je productie- of magazijnsite herdefinieert en maximaal investeert in slimme logistieke oplossingen.”

Communicerende vaten

“Met Logisol Pro willen we voor elke klant een waardevolle sparringpartner zijn om de operationeel-strategische focus te vertalen in gerichte werkmethodes, correcte werkingsconcepten, een goede organisatie en de juiste meet- en evaluatietools.” 

“Hierbij zien we logistiek als communicerende vaten, met klantenservice, voorraad, inkoop, transport en magazijnwerking als enkele van deze vaten. Samen met de klant gaan we op zoek naar het beste evenwicht tussen deze domeinen, conform de ondernemings- en operationele doelstellingen. Een doorgedreven kostenoptimalisatie staat bij ons hoog op de agenda.”

Logistieke omgevingen worden grondig doorgelicht met quickscans en assessments.

Operationele excellentie en kostenoptimalisatie

Als onafhankelijke adviseurs maken De Kimpe en zijn expertenteam gebruik van erkende methodes en hulpmiddelen om ondernemingen te begeleiden richting excellentie en kostenoptimalisatie. De Kimpe legt uit: “We kunnen op twee manieren aan de slag gaan: via een studie- of consultancyopdracht en via het voortdurend verbeteren van bestaande processen. In het eerste geval focussen we op flow- en procesonderzoek, aangevuld met onderbouwde kwantitatieve analyses. Deze aanpak leidt meestal tot investeringen in infrastructuur of samenwerking met partners.
Als we kiezen voor de tweede optie – verbeteren en bijsturen –, dan gebruiken we quickscans en assessments om een bestaande logistieke omgeving grondig door te lichten en kansen voor een betere werking ervan te vinden en te implementeren. We vullen deze methodes aan met gerichte data-analyses en benchmarking om de haalbaarheid en wenselijkheid van deze aanpassingen te onderbouwen.”

Frisse blik van buitenaf

Op basis van deze werkmethodes begeleidde het team van Logisol Pro al vele ondernemers uit diverse sectoren. “Zo adviseerden we al een snelgroeiend voedingsbedrijf dat met plaatsproblemen kampte, of een logistieke speler die een bijsturing vroeg van zijn geautomatiseerde magazijnen”, bevestigt De Kimpe. “Deze cases tonen aan dat optimaliseren niet complex hoeft te zijn. Het slim inzetten van nieuwe logistieke technologieën en een frisse blik van buitenaf zijn alvast een deel van de oplossing.”  

"*" geeft vereiste velden aan

Stuur ons een bericht

Dit veld is bedoeld voor validatiedoeleinden en moet niet worden gewijzigd.