Platform over transport, opslag, interne en externe logistiek
Journ.e-evenement van Daimler Truck zet elektrische vrachtwagens in de kijker
Ook Vlaams minister van Mobiliteit en Openbare Werken Lydia Peeters (tweede van links) tekende present.

Journ.e-evenement van Daimler Truck zet elektrische vrachtwagens in de kijker

De vrachtwagen ontsnapt niet aan de elektrificatie. Truckfabrikanten en transporteurs investeren alsmaar meer in elektrische vrachtwagens, op weg naar een groenere mobiliteit. Toch lijkt overstappen naar e-mobiliteit voor sommigen nog toekomstmuziek. Om hen te overtuigen, organiseerde Daimler Truck dit jaar in vijf Europese landen zeventien Journ.e-dagen waarbij klanten achter het stuur van een e-truck konden kruipen. Ook Vlaams minister van Mobiliteit en Openbare Werken Lydia Peeters was van de partij.

De voorbije maanden trok het merk met de ster alle registers open om klanten, prospects, journalisten en influencers kennis te laten maken met de troeven van zijn nieuwste e-truckmodellen. In Italië, Oostenrijk, Duitsland en Nederland streek het Journ.e-event neer, goed voor 3.700 kilometer en een flink aantal testritten. Ook in ons land konden klanten de e-mobilityoplossingen van Daimler Truck ontdekken. Op 30 mei en 1 juni 2023 zakten tientallen geïnteresseerden af naar de Droneport in Sint-Truiden, waar de nieuwe elektrische Actros en Econic van de truckfabrikant klaarstonden voor een testrit.

Naast de mogelijkheid om een testrit te maken, werden de aanwezigen ook bijgepraat over de stand van zaken van elektrisch rijden op wettelijk en praktisch vlak. Op 1 juni bracht ook Vlaams minister van Mobiliteit en Openbare Werken Lydia Peeters een bezoek aan Journ.e. Ze maakte kennis met de ambitieuze plannen van Daimler Truck op het vlak van e-mobiliteit. In dit magazine leest u trouwens een uitgebreid interview met minister Peeters, waarin ze haar visie over transport en logistiek in Vlaanderen uit de doeken doet.

De Europese Journ.e-dagen van Daimler Truck: vijf e-trucks, vijf landen, 3.700 km en honderden testritten.

Ambitieus toekomstplan

Een switch naar elektrische vrachtwagens mag voor sommigen nog toekomstmuziek lijken, toch pakt Daimler Truck vandaag al uit met een ambitieus toekomstplan. Tegen 2030 willen zij dat 60% van al hun verkochte vrachtwagens hetzij elektrisch, hetzij brandstofcelaangedreven zijn. Tien jaar later, tegen 2039, moet dit aandeel opgelopen zijn tot 100%, zo enkele truck van het Duitse merk nog een verbrandingsmotor aan boord heeft. Tijdens het event in Sint-Truiden lichtte Peter Brock, CEO van Daimler Truck Belux, dit plan toe aan de aanwezige klanten. Tegelijk sprak hij samen met zijn directe medewerkers uitvoerig over dit onderwerp met minister Peeters.

Samen in de driver’s seat

De plannen klonken de minister als muziek in de oren, niet in het minst omdat ze als Vlaamse beleidsmaker zelf ook ambitieuze plannen met elektromobiliteit heeft. Ze is al langer overtuigd van het milieupotentieel van emissieloze vrachtwagens. Die overtuiging werd trouwens nog versterkt door een testrit aan boord van de eActros. Eén ding is duidelijk: beleidsmakers, fabrikanten én klanten zitten samen in de driver’s seat om definitief de weg naar elektrisch rijden in te slaan.

Daimler Truck is klaar voor de overstap van fossiele brandstoffen naar elektrisch rijden.

Bezorgdheden

CEO Peter Brock maakte van het event gebruik om een aantal bezorgdheden te uiten die in de sector leven, en vestigde de aandacht op de nog hoge investeringskosten van elektrische vrachtwagens, de laadinfrastructuur (lees: de te trage uitrol van laadpunten) en de elektrische capaciteit. Een efficiënte en snelle aanpak van deze actiepunten wordt cruciaal om een voldoende groot draagvlak te creëren bij alle partijen die e-mobiliteit moeten omarmen. Minister Peeters gaf toe dat dit een moeilijke race tegen de tijd is, maar dat ze door allerlei incentives zaken in beweging wil zetten. Hoop doet rijden.  ■ 

"*" geeft vereiste velden aan

Stuur ons een bericht

Dit veld is bedoeld voor validatiedoeleinden en moet niet worden gewijzigd.