Platform over transport, opslag, interne en externe logistiek
Inspirerende verpakkingsprojecten voor Vlaamse logistieke bedrijven
​De thematour toont herbruikbare verpakkingen, slimme toepassingen voor optimalisatie van voertuigladingen en verpakkingsassortimenten.

Inspirerende verpakkingsprojecten voor Vlaamse logistieke bedrijven

Als aanspreekpunt voor de Vlaamse logistieke sector vertegenwoordigt VIL meer dan 600 bedrijven. De organisatie wil de competitiviteit van logistieke ondernemingen verhogen door duurzame en innovatieve concepten en technologieën te lanceren. Een van de thema’s waar VIL het verschil wil maken, is duurzame verpakkingsoplossingen. In dit artikel zetten we twee markante projecten in de kijker, aangevuld met de troeven van de nieuwe Log!Ville-thematour die de voorbije weken heel wat logistieke professionals inspireerde.

Dat het thema duurzaam verpakken van goederen volop in de belangstelling staat, hoeven we je als logistiek professional wellicht niet uit te leggen. De nieuwe aankomende EU-wetgeving (PPWR) verplicht bedrijven snel over te stappen naar milieuvriendelijke verpakkingsoplossingen. Met de PPWR – dat staat voor Packaging and Packaging Waste Regulation – wil de Europese Commissie regels opleggen aan onder meer producenten en importeurs van verpakte producten. Die regels moeten leiden tot minder verpakkingsafval, meer hergebruik en meer toepassingen van gerecycleerd (verpakkings)materiaal.

De nieuwe thematour van Log!Ville zoomt in op het thema verpakkingen.

Green Last Mile-project inspireert

Een van de projecten waarmee VIL logistieke dienstverleners en hun klanten wil helpen in het maken van duurzame (verpakkings-)keuzes, is het in september 2023 afgeronde Green Last Mile-project. “Consumenten zijn steeds meer alert voor duurzamer aankopen, zowel offline als online”, aldus VIL-projectleider Geert Verbelen. “In de juiste omstandigheden kan e-commerce duurzamer zijn dan offline shoppen. Maar zowel handelaars als consumenten hebben meer inzicht en transparantie nodig wat de verschillende leveropties betreft. Samen met Comeos, de Belgische federatie voor handel en diensten, vroegen we VUB Mobilise een rekenmethode te ontwikkelen die voor elke online aankoop de meest duurzame leveroptie weergeeft. De slimme tool kreeg de naam Smartdrop. En wat bleek? Als de consument altijd voor de meest duurzame leveroptie kiest, daalt de duurzaamheidskost met 21 procent. Het is dus essentieel dat handelaars via verschillende kanalen actief communiceren over de meest milieuvriendelijke leveroptie.”

Marge voor verbetering

Het Green Last Mile-project toonde aan dat e-commerceverpakkingen een belangrijke impact hebben op de duurzaamheid. Verbelen: “Vooral de vulgraad van pakketten en gebruikte materialen zijn hierbij bepalend. Hoewel herbruikbare verpakkingen in opmars zijn, gebruiken de meeste online handelaars nog steeds verpakkingen voor eenmalig gebruik. Hier zien we nog veel marge voor verbetering. Daarom hebben we vanuit VIL samen met VITO praktisch bedrijfsadvies uitgewerkt om verpakkingen zo duurzaam mogelijk te maken.”

De PPWR (Packaging and Packaging Waste Regulation) verplicht bedrijven snel over te stappen naar milieuvriendelijke verpakkingsoplossingen.

Kick-off STRAP-project

Een ander project waarmee VIL nieuwe inzichten in duurzame verpakkingsoplossingen wil delen, is STRAP. “Dit project start in september 2024 en loopt tot november 2026”, bevestigt Verbelen. “We onderzoeken hoe verladers, logistieke dienstverleners en ontvangers kunnen samenwerken om onnodige tertiaire verpakking of transportdragers in de logistieke keten te vermijden of maximaal te beperken. We bekijken ook het hergebruik van dragers en verpakkingsmaterialen.”

“Concreet richt STRAP zich op pallets, karren, bigbags en hun zekeringsmateriaal, zoals krimpfolie en straps. Ook bedrijven die duurzame oplossingen aanbieden, zoals poolingsystemen of herbruikbare verpakkingsoplossingen, zijn welkom om deel te nemen. Ook bij dit project is de Europese PPWR-wetgeving een belangrijke aanjager die de noodzaak voor duurzame verpakkingsoplossingen versnelt.”

Innovatie Ambassadeurs gidsen de deelnemers doorheen de toekomst van milieuvriendelijke verpakkingsoplossingen.

Succesvolle thematour Log!Ville

De recente thematour ‘Innovative packaging solutions: Reduce – Reuse – Rethink’ van Log!Ville mag niet ontbreken in dit overzicht. Van 5 februari tot en met 28 maart 2024 nemen tal van professionals in warehousing en logistiek deel aan praktijkgerichte rondleidingen rond het thema verpakkingen. Zogenaamde ‘Innovatie Ambassadeurs’ gidsen de deelnemers doorheen de toekomst van milieuvriendelijke verpakkingsoplossingen, met aandacht voor innovatieve technologieën op het gebied van duurzaamheid en circulariteit. Ze maken kennis met herbruikbare verpakkingen voor industrie en consument, slimme toepassingen voor optimalisatie van voertuigladingen en verpakkingsassortimenten. En ze krijgen ook demonstraties van duurzame alternatieven voor wegwerpdragers en zekeringsmaterialen.  

"*" geeft vereiste velden aan

Stuur ons een bericht

Dit veld is bedoeld voor validatiedoeleinden en moet niet worden gewijzigd.