Platform over transport, opslag, interne en externe logistiek
Innovatieve dilatatietechnologie garandeert optimale vloerbescherming en lastenoverdracht
Raf Jaenen, CEO, HCJ.

Innovatieve dilatatietechnologie garandeert optimale vloerbescherming en lastenoverdracht

Dagelijks worden industrievloeren zwaar belast door machines, voertuigen en menselijke activiteit. Een goede bescherming van deze vloeren is dan ook essentieel. Niet alleen om hun levensduur te verlengen, maar uiteraard ook als garantie voor efficiënte en veilige werkomstandigheden. Met zijn dilatatietechnologie biedt HCJ (Hengelhoef Concrete Joints) al vele jaren een revolutionaire oplossing om voegen en vloeren met elkaar te verzoenen.

Van het continu verplaatsen van goederen en machines tot het laden en lossen van vrachtwagens: elke dag opnieuw rijden heftrucks met duizenden tonnen aan materiaal over vloervoegen in productie- en logistieke ruimtes. Dit zorgt voor een vicieuze cirkel van schade, ongemak en onveilige werksituaties. Raf Jaenen, CEO van HCJ, schetst kort hoe bedrijven vroeger het krimpprobleem bij industrievloeren aanpakten. “Vóór pakweg de jaren 80 werd een vloer via zaagsneden kapot gezaagd. Het krimpprobleem werd weliswaar opgelost, maar men creëerde nieuwe problemen door het niet-voorzien van lastenoverdracht en vloerrandbescherming.” 

“Na de jaren 80 zagen we de toepassing van uitzetvoegen opkomen om zo de krimp van beton op te vangen. Op het eerste zicht een goede oplossing, maar wel afhankelijk van het type wielen van heftrucks en de intensiteit van het heftruckverkeer.”

Under construction: een magazijnvloer met de Cosinus Slide®-voeg van HCJ.

‘De voeg is de vloer, de vloer is de voeg’

“Bovendien heeft elke traditionele rechte uitzetvoeg één groot nadeel, namelijk de voegopening”, gaat Raf verder. “In een logistieke omgeving vallen de wielen van heftrucks in deze openingen, wat op termijn schade veroorzaakt aan zowel de vloer, het transportmiddel als de getransporteerde goederen. Om nog maar te zwijgen van de impact op heftruckchauffeurs.”

“Met HCJ werken we al jaren aan innovatieve oplossingen om – naast het versterken van vloervoegen – ook de oorzaken van mogelijke schade uit te schakelen”, bevestigt Raf. “Zo lanceerden we in 2007 onze Sinus Slide®-oplossing, waarbij heftruckwielen geruisloos en schok- en trillingvrij van het ene vloerdeel naar het andere glijden, zonder kans op schade. In 2012 gingen we nog een stap verder, met de introductie van het Cosinus Slide®-vloerconcept. In onze zoektocht naar de perfecte dilatatievoeg stapten we af van de traditionele (continue) verdeuveling en verankering. Vanuit het principe ‘de voeg is de vloer, de vloer is de voeg’ schuift de vloer over elkaar. We noemen dat horizontale dilatatie. De vloer zorgt dus zelf voor de meest optimale verbinding.”

Cosinus Slide®: revolutionaire technologie

Raf zoomt verder in op de talrijke extra voordelen van het Cosinus Slide®-concept van HCJ, het paradepaardje van het bedrijf. “Door de hoge lastenoverdracht van de Cosinus Slide®-voeg – in combinatie met de juiste berekening – kunnen we de vloerdikte optimaliseren, dunner maken en dus geld besparen voor onze klanten. Zo slagen we er ook in om de CO2-voetafdruk te verkleinen. Daarnaast haal ik graag ook de lage herstellingskosten aan én de kans om een industrievloer toekomstbestendig aan te leggen, met dus een langere levensduur. 

En last but not least zorgt onze wereldwijd gepatenteerde Cosinus Slide®-voeg voor een efficiënte magazijninrichting: dankzij de grote lastenoverdracht moet u immers geen rekening meer houden met de positionering van magazijnrekken ten opzichte van de voegen.” Dat deze wereldwijd gepatenteerde oplossing een schot in de roos is, blijkt uit de mooie referenties die Raf en zijn team kunnen voorleggen, met onder meer grote bedrijven als IKEA, Volkswagen, Amazon, H.Essers, Panattoni, WDP en Katoen Natie als tevreden gebruikers. “90% van onze geproduceerde joints is bestemd voor de export, waarvan de helft buiten de EU”, geeft Raf aan.

Het afgewerkte resultaat, klaar voor een grote lastenoverdracht.

Berekening exacte capaciteit belastingoverdracht

En de experten van HCJ gaan nóg een stap verder. Raf licht toe: “De berekening van een industrievloer was altijd gebaseerd op een bepaalde veronderstelde lastoverdracht van de voegen, met doorgaans een percentage van 40%. Dit percentage was slechts een veronderstelling. Men rekende dus niet met correcte waarden.”

“Sinds enkele jaren is ons team in staat om de exacte belastingoverdrachtcapaciteit van de Cosinus Slide®-voeg te meten. Voor alle relevante belastingen en combinaties genereren we een volledige berekening tot ULS (‘Ultimate Limit State’, n.v.d.r.). Deze berekening vervangt niet het ontwerp van de industriële vloerplaat zelf, maar zorgt ervoor dat bij het vloerontwerp met een reële en correcte waarde van lastenoverdrachtcapaciteit van de voeg gerekend wordt. Deze extra ondersteuning is een van de vele troeven waarmee we voor onze klanten het verschil maken.”  ■ 

"*" geeft vereiste velden aan

Stuur ons een bericht

Dit veld is bedoeld voor validatiedoeleinden en moet niet worden gewijzigd.