Platform over transport, opslag, interne en externe logistiek
Hybride structuur maximaliseert opslagruimte in kersvers distributiecentrum
Het nieuwe distributiecentrum van Henco Industries werd in een mum van tijd opgetrokken.

Hybride structuur maximaliseert opslagruimte in kersvers distributiecentrum

Dat is intussen verleden tijd, want het gele gevaarte maakte plaats voor een gloednieuw distributiecentrum, gebouwd door ASK Romein. Ditmaal is het niet zozeer de kleur van de gevelpanelen die opvalt, maar wel de hybride structuur, die grondig geoptimaliseerd werd om de beschikbare opslagruimte te maximaliseren.

Tekst Tim Janssens    |    Beeld Lucid – ASK Romein

‘Go for excellence’ is een van de vijf kernwaarden van Henco Industries. Het hoeft dan ook niet te verwonderen dat de Kempense producent van buizen en fittingen voor sanitair en verwarming alles uit de kast wil halen om zijn dagelijkse werking zo duurzaam, efficiënt en innovatief mogelijk te maken. Henco zag zijn omzet de voorbije vijf jaar met maar liefst 50 % stijgen en had bijgevolg nood aan een eigen distributiecentrum om die forse groei te kunnen bestendigen. Het trok een slordige 8 miljoen euro uit voor de bouw van een performant nieuwbouwmagazijn met een oppervlakte van 13.500 vierkante meter, vlak bij zijn productieplant op de Toekomstlaan.

Gezien de hoogte van het gebouw (16,5 meter) werd er geopteerd voor een hybride constructie met betonkolommen en stalen vakwerkspanten.

Hybride structuur

Het waren Marckx Architecten en ASK Romein die de realisatie van dit prestigeproject voor hun rekening namen. Hoewel er initieel sprake was van een klassieke staalstructuur, opteerden ze toch voor een hybride constructie. “Gezien de hoogte van het gebouw (16,5 meter) was dat een betere optie”, vertelt Gunther Vranken, projectleider bij ASK Romein. “We hebben de oorspronkelijke structuur in overleg met de architect vervangen door een alternatieve variant met betonkolommen en stalen vakwerkspanten. De onderlinge afstand tussen de steunkolommen bedraagt voortaan 24
meter, terwijl dat aanvankelijk 6 meter was. Het aantal kolommen is dus fors gereduceerd, wat Henco Industries uiteraard sterk op prijs stelt, want zo kan het zijn opslagruimte maximaliseren (12.510 m²). In totaal zouden er niet minder dan 21.500 palletten in het gebouw moeten passen. Voorts is er sprake van een steeldeck, sandwichpanelen met een betonplint en een supervlakke betonvloer, inclusief een inductielus voor de heftrucks.”

Meerwaarde creëren

De ingebruikname van het kersverse distributiecentrum is gepland op 1 januari 2021, maar de ruwbouw is intussen volledig klaar. Met dank aan de doortastende aanpak en de uitgebreide expertise van ASK Romein, dat het imposante gebouw (136 x 96 meter) in een mum van tijd optrok. “Half november 2019 zijn we gestart met de afbraak van het voormalige gebouw. Vervolgens hebben we de voorzijde van het terrein 1,20 meter opgehoogd omdat het voordien onder het straatniveau lag. De laadkades aan de achterzijde (langs de autostrade) bevinden zich wel nog op het oorspronkelijke niveau. Begin dit jaar zijn de funderingen geplaatst en tegen het bouwverlof was de ruwbouw klaar”, legt Gunter Vranken uit. “Al bij al is het dus behoorlijk snel verlopen, maar dat was op zich geen bezwaar voor ons. In recordtempo distributiecentra en andere industriële gebouwen realiseren, is nu eenmaal een handelsmerk van ASK Romein. We kiezen er ook resoluut voor om al onze projecten te beschouwen als een totaalconcept en niet louter af te gaan op onze eigen staalproductie. We vinden het zeer belangrijk om een reële meerwaarde te creëren voor onze klanten. Vandaar dus ook de structurele optimalisatie in het nieuwe distributie-centrum van Henco Industries, die zeker zijn vruchten zal afwerpen!”  


TECHNISCHE FICHE

Bouwheer Henco Industries (Herentals)

Architect Marckx Architecten (Reet)

Hoofdaannemer(s) ASK Romein (Malle)

"*" geeft vereiste velden aan

Stuur ons een bericht

Dit veld is bedoeld voor validatiedoeleinden en moet niet worden gewijzigd.