Platform over transport, opslag, interne en externe logistiek
H.Essers licht duurzame strategie toe in nieuw duurzaamheidsrapport
Met een vloot van 1.420 trekkers en 4.060 opleggers is H.Essers een van de toonaangevende transporteurs in België.

H.Essers licht duurzame strategie toe in nieuw duurzaamheidsrapport

Sinds zijn oprichting in 1928 is H.Essers uitgegroeid tot een wereldspeler op het vlak van logistiek en transport. Als specialist in chemie- en healthcarelogistiek speelt het bedrijf een voortrekkersrol in duurzaam ondernemen. In juni 2023 publiceerde H.Essers de vierde editie van zijn duurzaamheidsrapport, een 84 pagina’s tellend document waarin de onderneming op een transparante manier rapporteert over zijn duurzaamheidsbeleid. We vroegen Bob Van Steenweghen, corporate affairs manager, om enkele highlights toe te lichten.

Ruim 7.600 werknemers, 88 sites in 18 landen, meer dan 1,3 miljoen vierkante meter aan opslagruimte en een vloot van 1.420 trekkers en 4.060 opleggers: met deze indrukwekkende cijfers bewijst H.Essers dat het een van de topbedrijven in ons land is. Dat weerspiegelt zich ook in het omzetcijfer. In 2022 werd de kaap van 1 miljard euro gerond. Bij deze nieuwe mijlpaal leunen directie en medewerkers in het Genkse hoofdkantoor niet achterover. Integendeel, de lat wordt opnieuw hoger gelegd om klanten een uitmuntende service te blijven bieden en het bedrijf verder te doen groeien.

Investeren in de integratie en doorgroei van medewerkers, onder meer via de H.Essers Academy.

“H.Essers wil niet enkel uitblinken op economisch vlak, maar ook in duurzaam ondernemen”, zegt Bob Van Steenweghen. “Met ons bedrijf zijn we actief in een sector die een heel zichtbare impact op het milieu heeft. Maar het vervoeren van goederen van punt A naar B vergt nu eenmaal de nodige energie. Ook voor het aanleggen van logistieke opslagruimte is de nodige beschikbare ruimte vereist. Dat rijmen met onze globale klimaatdoelstellingen is niet alleen onze verantwoordelijkheid, maar ook ons mandaat.” 

Als specialist in chemie- en healthcarelogistiek rondde H.Essers in 2022 de kaap van 1 miljard euro omzet.

Toenemende aandacht voor People en Planet

In zijn nieuw duurzaamheidsrapport bewijst H.Essers dat duurzaam ondernemen in het DNA van het bedrijf zit. “Maatschappelijk verantwoord ondernemen staat bij ons al lang op de agenda, en sinds enkele jaren is het bedrijven over de hele wereld menens. Het blijft dus gelukkig niet bij woorden”, legt Bob uit. “Deze shift is mede te danken aan de zeventien duurzame ontwikkelingsdoelstellingen van de Verenigde Naties (de SDG’s, n.v.d.r.). Op basis van onze vijf bedrijfswaarden maakten we het voorbije jaar binnen H.Essers een keuze uit deze SDG’s, met vijf doelstellingen die we vertaalden naar duurzaamheidskrachtlijnen. Op basis hiervan stelden we negentien heel concrete ambities op waaraan we met het hele bedrijf en al onze stakeholders werken.”

Synchromodaal transport staat hoog op de agenda, met onder meer containertransport via spoor.

Vijf SDG’s in de kijker

Welke vijf SDG’s kregen het voorbije jaar prioriteit bij H.Essers? “We focusten op gezondheid en welzijn, opleiding, eerlijk werk en economische groei, innovatie/klantgericht denken en klimaatactie.” Lees: de SDG’s 3, 4, 8, 9 en 13. “In ons duurzaamheidsrapport 2023 leggen we gedetailleerd uit hoe we elke doelstelling in de praktijk omzetten, en staven we dit ook met tastbaar cijfermateriaal.”

“Op het vlak van gezondheid en veiligheid kunnen we voor 2022 mooie absenteïsmecijfers voorleggen, met op korte termijn amper 3% van onze werknemers in België, Roemenië en Bulgarije dat kortdurend afwezig was wegens ziekte. Tegelijk ondernemen we steeds meer actie om het aantal arbeidsongevallen accurater te rapporteren én te voorkomen, onder meer via gerichte sensibiliseringscampagnes op de werkvloer. We streven elk jaar naar een daling van 10% van het aantal ongevallen.”

“Wat opleiding betreft, verwijs ik via ons rapport graag naar alle inspanningen die we binnen H.Essers leveren om onze medewerkers – van management tot vrachtwagenchauffeur – levenslang te doen leren. Zo investeren we in elk land in minstens twintig opleidingsuren per werknemer per jaar. We investeren sterk in de integratie en doorgroei van onze mensen, onder meer met onze H.Essers Academy.”

Ook het zuiniger gebruiken van energie en het inzetten op alternatieve energiebronnen maakt deel uit van een duurzaamheidsstrategie.

Shift naar multi- en synchromodaliteit

En ook voor de drie andere SDG’s (eerlijk werk en economische groei, innovatie/klantgericht denken en klimaatactie) schakelt H.Essers enkele versnellingen hoger. “In ons duurzaamheidsrapport kun je lezen dat we volop inzetten op maximale customer intimacy. We denken mee met onze klanten en zoeken samen naar de meest duurzame oplossingen voor hun logistiek. Ook meten we hun tevredenheid via de NPS-score. Die score willen we met 20% opgetrokken zien tegen 2025.”

“Op het vlak van klimaatactie gaan we voor ‘improve, avoid, shift en HVO insetting’, vier pijlers waarmee we sectorgenoten willen aanmoedigen en inspireren om ook de kaart van de duurzaamheid te trekken. ‘Improve’ gaat over het zuiniger gebruiken van energie en het inzetten op alternatieve energiebronnen. ‘Avoid’ houdt in dat we samen met de klanten de fillrate van vrachtwagens, containers en magazijnen verhogen. Dergelijke consolidaties vergen vaak complexe data-analyses en simulaties door geavanceerde systemen, maar zijn noodzakelijk én veelbelovend. Met ‘shift’ zetten we in op  synchromodaliteit: het slim en dynamisch combineren van beschikbare transportmodi. H.Essers investeert al jaren in multimodale concepten, systemen, fleet en infrastructuur. En ten slotte lanceerden we vorig jaar als eerste in Europa de ‘HVO insetting’ voor wegvervoer, een ‘book & claim’-oplossing waarbij klanten hun transporten naar keuze onmiddellijk kunnen decarboniseren.”

“Kortom: deze vier pijlers tonen aan dat er veel verschillende en haalbare opties zijn om logistiek te vergroenen!”  ■ 

"*" geeft vereiste velden aan

Stuur ons een bericht

Dit veld is bedoeld voor validatiedoeleinden en moet niet worden gewijzigd.
nl_NLDutch