Platform over transport, opslag, interne en externe logistiek
Gateway2Britain: one stop shop voor KMO’s die handeldrijven met VK

Gateway2Britain: one stop shop voor KMO’s die handeldrijven met VK

VIL lanceert het kwaliteitslabel Gateway2Britain voor logistieke dienstverleners om KMO’s maximaal te ondersteunen met de import- en exportprocessen met het Verenigd Koninkrijk. Dankzij Gateway2Britain wordt handeldrijven met het VK ‘a piece of cake’. In aanwezigheid van Vlaams minister van Economie, Innovatie en Landbouw, Jo Brouns, hebben de eerste vier logistieke dienstverleners hun Gateway2Britain-certificaat ontvangen.

In het eerste kwartaal van 2021 leden Vlaamse bedrijven 6% omzetverlies op het VK en stegen de kosten met 5%. De getroffen sectoren zijn heel divers: 18% voeding, 13% logistiek, 12% textiel, kleding en schoeisel, 9% chemische en farmaceutische industrie, 7% groothandel, 6% machinebouw en elektrische apparatuur en 4% bouw. 71% van deze bedrijven zijn bovendien kleine en middelgrote ondernemingen.

Het logistieke proces is sinds de Brexit veel complexer geworden. Allerlei documenten, gegevens en certificaten zijn vereist voor de grenscontroles, wat leidt tot hogere administratieve en logistieke kosten (douaneformaliteiten, invoerheffingen, bijkomende regelgevende verplichtingen).

Noodkreet KMO’s

Vooral KMO’s zijn hier de dupe van geworden. Deze bedrijven hebben weinig kennis over de veranderende regelgeving en onvoldoende personeel om de extra administratieve rompslomp erbij te nemen. Ook vinden zij moeilijk transporteurs die hun kleine volumes of irreguliere zendingen naar het VK mee willen nemen.

Een van de pijlers van het project Gateway2Britain, dat financieel ondersteund wordt door de Europese Unie, is daarom het opzetten van fysieke servicepunten om de KMO’s te ontzorgen.

“De economische impact van de Brexit is inderdaad niet mals. Maar in Vlaanderen laten we onze KMO’s niet in de kou staan. Met het nieuwe Gateway2Britain kwaliteitslabel van VIL kunnen Vlaamse KMO-bedrijven voortaan snel en eenvoudig een logistieke dienstverlener vinden die hen maximaal ontzorgt voor het vervoer van hun zendingen naar het VK. Met de lancering van het kwaliteitslabel wordt de eerste pijler gerealiseerd van het Gateway2Britain project. Hierdoor zullen de export- en importvolumes herstellen én toenemen in de toekomst”, aldus Jo Brouns, Vlaams minister van Werk, Economie, Innovatie en Landbouw.

Maximale ontzorging

Logistieke dienstverleners die het kwaliteitslabel ontvangen hebben de nodige expertise en ervaring met de import- en exportprocessen met het VK, bieden transparante prijsoffertes en staan garant om het hele proces efficiënt te laten verlopen. Het kwaliteitslabel creëert een win- win situatie voor KMO-bedrijven en voor de dienstverleners: KMO’s kunnen zich maximaal focussen op hun kernactiviteiten en dienstverleners kunnen hun volumes verhogen en hun efficiëntie maximaliseren door de kleinere volumes van de KMO’s te consolideren.

Gecertificeerde logistieke dienstverleners

Vier logistieke dienstverleners hebben op 4 december de allereerste Gateway2Britain- certificaten ontvangen: Corneel Geerts, Deny Logistics, Mainfreight en Ziegler.

“Het parcours voor het behalen van het Gateway2Britain-certificaat heeft ons gesterkt in onze gedachte dat wij met onze jarenlange kennis en knowhow de aanspreekpartner bij uitstek zijn om in alle vertrouwen zendingen van en naar het VK te behartigen. Of het nu gaat om één pallet of een volle vracht, dagelijkse zendingen of eenmalige zendingen, we kunnen kmo’s van A tot Z ontzorgen, iedere dag opnieuw”, zegt Bertrand Deny, Directeur van Deny Logistics.

Op de Gateway2Britain website (www.gateway2britain.be) vinden KMO’s snel een gecertificeerde logistieke dienstverlener die hen kan verder helpen. Ook logistieke dienstverleners die het certificaat willen behalen kunnen er terecht om een aanvraag in te dienen.

"*" geeft vereiste velden aan

Stuur ons een bericht

Dit veld is bedoeld voor validatiedoeleinden en moet niet worden gewijzigd.

Kunnen we je helpen met zoeken?