Platform over transport, opslag, interne en externe logistiek
Een sector in volle beweging
Jan De Kimpe

Een sector in volle beweging

De logistieke sector is volop in beweging. Ook in 2024 zetten bestaande trends hun opmars verder en duiken nieuwe trends op. Met welke trending topics moet je als professional rekening houden? En wat kunnen we leren van deze nieuwe ontwikkelingen?

Nieuwe trends in de sector van warehouse en logistiek kunnen we groeperen rond kosten, mensen en werklast. Stijgende kosten op diverse vlakken – van magazijnbouw tot personeelskosten – zijn een blijver geworden. Tegelijk is er de moeizame zoektocht naar geschoold personeel, in een sector die niet altijd de beste reputatie heeft qua (fysieke) arbeidsomstandigheden. En qua werklast en -verdeling is er de alsmaar toenemende werkdruk, onder meer veroorzaakt door complexer wordende warehousestromen en kortere doorlooptijden.

In dit kader zullen zich in 2024 opmerkelijke trends ontwikkelen die de efficiëntie en productiviteit in warehousing naar nieuwe hoogtes tillen. Een opvallende ontwikkeling is bijvoorbeeld de opkomst van zogenaamde ‘lights off warehouses’: volledig geautomatiseerde magazijnen waarin stapelkranen, shuttles, pickrobots, liften en andere technologieën de schaarste aan arbeidskrachten opvangen en de efficiëntie in warehousing een boost geven.

Ook de integratie van automatisering in conventionele magazijnen is een trending topic. Drie sleutelwoorden vormen hierbij de rode draad: aanpasbaar, schaalbaar en overdraagbaar. In dit kader verwijzen we naar AGV-technieken (Automatisch Geleide Voertuigen) die beschikbaar zijn voor bijna elk type intern transportmiddel en chauffeurs kunnen vervangen. Een ander voorbeeld zijn AMR’s (Autonome Mobiele Robots) die we in steeds meer magazijnen zien opduiken. Ze worden gebruikt om goederen naar werkstations en terug naar de voorraad te brengen, maar ook om handmatige orderpicking te ondersteunen. In 2024 zien we wellicht de doorbraak van AMR’s met manipulerende armen om picktaken uit te voeren voor eenvoudig te handlen producten.

Het automatiseren van delen van de magazijnstromen vereist de integratie van WCS- of WES-systemen voor sturing en geleiding. Dergelijke systemen maken ook het gebruik van WMS noodzakelijk. In deze markt zijn er veel partijen die oplossingen bieden, zowel lokale als Europese, internationale en wereldwijde. En ook ERP-systemen zijn zeer prominent aanwezig in dit aanbod. Vandaag wordt er gewerkt aan de integratie van AI voor operationele sturing in functie van de werklast en het gebruik van digital twins om te simuleren alvorens te realiseren.

Ten slotte is er ook de opmars van ‘wearable computing’, waarbij magazijnmedewerkers gebruikmaken van slimme brillen of armbanden om realtime informatie te ontvangen. Dit vermindert de foutmarges en versnelt het orderpickingproces. En met het toenemend gebruik van exoskeletten – die de fysieke belasting van magazijnmedewerkers verminderen – zien we het belang van draagbare robotica als ondersteuning bij tilwerkzaamheden, op weg naar een veilige en ergonomische werkomgeving in magazijnen.

Jan De Kimpe
Zaakvoerder Logisol Pro bv

"*" geeft vereiste velden aan

Stuur ons een bericht

Dit veld is bedoeld voor validatiedoeleinden en moet niet worden gewijzigd.
nl_NLDutch