Platform over transport, opslag, interne en externe logistiek
Doorgedreven functionaliteit in nieuwe opslaghal met hoogstapelmagazijn
De nieuwe opslaghal van Testas is circa 7.500 vierkante meter groot.

Doorgedreven functionaliteit in nieuwe opslaghal met hoogstapelmagazijn

Razendsnelle groei leidt vroeg of laat tot ruimtegebrek. Vraag dat maar aan Testas, een toonaangevende voorraadhouder van halffabricaten in aluminium, roestvast staal en koperlegeringen. Het Wommelgemse bedrijf breidde onlangs al voor de vierde keer in zijn bestaan uit. Ditmaal ging het om een nieuwe opslaghal met een volautomatisch hoogstapelmagazijn. Het 7.500 vierkante meter grote complex werd op amper zes maanden tijd opgetrokken door ASK Romein, ondanks corona en gure weersomstandigheden.

De opslaghal is integraal opgetrokken in staal. Niet enkel een leuke knipoog naar de corebusiness van Testas, maar ook een constructieve noodzaak.

Testas behoort tot de MCB Group en is een begrip in het Belgische staal-wezen. Staven, buizen, draden, profielen, platen en verbindingsstukken zijn er in alle vormen, maten, afwerkingen en legeringen te verkrijgen. Het bedrijf maakt er een erezaak van om bestellingen op zeer korte termijn af te handelen en gaat dus prat op een uitgebreide stock en een efficiënte logistieke flow. Om een kwalitatieve service en continuïteit in de leveringen te kunnen blijven garanderen, liet het een nieuwe opslaghal met hoogstapelmagazijn voor de stockage en de verwerking van staalplaten en -profielen bouwen. Hiervoor deed Testas een beroep op ASK Romein, dat als geen ander vertrouwd is met dergelijke opdrachten.

“We hebben eerst de bovenbouw van het hoogstapelmagazijn gerealiseerd en nadien pas de putfundering geplaatst”

Er zitten tevens vijf poorten vervat in het gebouw, waarvan twee exemplaren kunnen worden samengevoegd tot één grote gevelopening van 15 meter breed.

Atypische bouwvolgorde

De nieuwe opslaghal is circa 7.500 vierkante meter groot. Daarvan is 6.000 vierkante meter voorbehouden voor een standaard opslagruimte met een hoogte van 10 meter en 1.500 vierkante meter voor een volautomatisch hoogstapelmagazijn met een hoogte van 15 meter. “Aangezien het ontwerp van de machinebouwer nog niet volledig klaar was bij de start van de bouwwerken, moesten we de bouwvolgorde noodgedwongen aanpassen”, vertelt Niels Vorselaars, projectleider bij ASK Romein. “We hebben eerst de bovenbouw van het hoogstapelmagazijn gerealiseerd en nadien pas de putfundering geplaatst ten behoeve van de bedrijfsvloer (245 putten met een diameter van 80 centimeter en een diepte van 4,25 meter). Tot slot hebben we een gewapende betonvloer gelegd die niet alleen het gewicht van de stock moet kunnen dragen, maar ook de krachten van de voortdurend op-en-neer rijdende robot moet kunnen opvangen. Deze ‘omgekeerde werkwijze’ maakte het toch vrij bijzonder, al hebben we in bouwkundig opzicht weleens voor heter vuren gestaan.”

Integraal opgetrokken in staal

De nieuwe opslaghal van Testas is integraal opgetrokken in staal. Niet enkel een leuke knipoog naar de corebusiness van Testas, maar ook een constructieve noodzaak, benadrukt Niels Vorselaars: “Er is immers sprake van overspanningen tot 36 meter, aangezien Testas een open grondplan wilde en dus niet gebonden wilde zijn aan steunkolommen in het midden van de hal. De stalen draagstructuur is afgewerkt met een sokkel in betonpanelen, een gevelbekleding in geschroefde sandwichpanelen en een steeldeck. Er zitten tevens vijf poorten vervat in het gebouw, waarvan twee exemplaren kunnen worden samengevoegd tot één grote gevelopening van 15 meter breed, zodat het laden van omvangrijke staalprofielen veel vlotter verloopt. We kregen overigens ook de vraag om de volledige buiten-aanleg te verzorgen (grondwerken, aanleg wegenis, uitbreiding wadi …). Op de technieken na was dit voor ons dus een ‘totaalproject’, waarin functionaliteit primeerde. Slechte weersomstandigheden en de coronacrisis hebben het er niet makkelijker op gemaakt, maar toch zijn we erin geslaagd om het complex in amper zes maanden tijd op te trekken. Testas is dan ook uitermate tevreden met ons werk. Ze stelden onze transparante, nuchtere aanpak erg op prijs en vonden het bijzonder fijn dat we actief meedachten in functie van praktische oplossingen en maximale ontzorging. Daarom ook dat we met recht en reden kunnen spreken van een heel mooie uitbreiding!”

TECHNISCHE FICHE

Bouwheer
Testas (Wommelgem)

Architect
Marc Andries (Wijnegem)

Hoofdaannemer(s)
ASK Romein (Malle)

"*" geeft vereiste velden aan

Stuur ons een bericht

Dit veld is bedoeld voor validatiedoeleinden en moet niet worden gewijzigd.