Platform over transport, opslag, interne en externe logistiek
De weg naar een duurzamere toekomst: minder en milieuvriendelijkere verpakking
De Fiber Film wikkelfolie: 50% minder productiemateriaal nodig, en toch een betere ladingzekering dan conventionele wikkelfolie.

De weg naar een duurzamere toekomst: minder en milieuvriendelijkere verpakking

De juiste verpakking voor het juiste product, in alle omstandigheden. En ook: samen minderen voor een duurzame relatie. Dat zijn de doelen waar de Topa Groep, die in 2022 honderd kaarsjes uitblies, voluit voor gaat. Sinds 2015 bouwt de Belgische divisie, Topa Packaging, vanuit Kontich mee aan deze missie. Minder CO2, minder materiaal, minder afval, maar tegelijk meer kwaliteitsvolle verpakkingsoplossingen en meer tevreden klanten aan boord. Tom Vermeersch, sales director van Topa Packaging, gidst ons doorheen de duurzaamheidsstrategie van het bedrijf.

Het verhaal van de Topa Groep startte in 1922, toen de vader van de huidige eigenaar vanuit zijn woning in Amsterdam verpakkingen verkocht (de vof Touwhandel Amsterdam). De jaren erna groeide Topa (TOuw en PApier) uit tot een groothandel met eigen magazijnen, twee productielocaties en twee verkoopkantoren. “Vandaag heeft de groep vier entiteiten”, legt Tom uit. “Topa Verpakking in Nederland, Topa Packaging in België, Topa Institute en Topa Thermal. In ons Topa Institute – dat dit jaar veertig jaar bestaat – onderzoeken we onder meer hoe we minder afval kunnen genereren en kosten kunnen verminderen. Dankzij dit eigen ontwikkel-, test- en onderzoekscentrum begeleiden we onze klanten bij hun zoektocht naar minder CO2-uitstoot, minder gebruik van grondstoffen en minder kosten in hun logistieke traject. Onze internationale tak Topa Thermal focust op de ontwikkeling en productie van isolerende verpakkingen, voornamelijk voor de farmaceutische industrie.”

Verpakkingsmachine in actie bij Topa Packaging.

Duurzame verpakking in de praktijk

Tom geeft enkele voorbeelden van duurzame verpakkingsoplossingen die de Topa Groep al realiseerde. “We ontwikkelen en testen de verpakkingen van morgen. Zo ontstond onze wikkelfolie Fiber Film. Hij vereist de helft minder materiaal in het productieproces, maar biedt toch een betere ladingzekering dan conventionele wikkelfolie. Een ander voorbeeld zijn onze volledig recycleerbare verzendzakken. Die zijn minder milieubelastend dan karton, omdat er geen opvulmateriaal nodig is en je dus geen lucht verstuurt. Een laatste voorbeeld is rPET-Tape®, een duurzame tape die voor meer dan 85% gemaakt is van gerecycleerde petverpakkingen. Ook deze ultradunne tape – van amper 19 micron – is trouwens volledig recycleerbaar.”

Klimaatneutraal bedrijf

Deze groene aanpak leverde Topa Groep vorig jaar een mooie erkenning op. “In mei 2022 mochten we ons voor het eerst tot ‘klimaatneutraal bedrijf’ kronen”, zegt Tom trots. “Bij het in kaart brengen van de totale CO2-uitstoot klokte de groep af op 1.660 ton per jaar. Die uitstoot compenseerden we via de bouw van een windmolenpark in Brazilië. Vorig jaar slaagden we erin om onze CO2-uitstoot met ruim 27% te verlagen, naar 1.212 ton. Tegen 2030 willen we onze Corporate Carbon Footprint verder reduceren, tot minstens 55%.Ook in 2023 zijn onze handelsactiviteiten opnieuw gecertificeerd. Ditmaal zullen we onze uitstoot compenseren door een windmolenproject in Chili te ondersteunen. Als de windmolens gebouwd zijn, zal dit project zo’n 197.420 ton CO2-uitstoot per jaar besparen.”

Ontdek volledig recycleerbare verzendzakken die minder milieubelastend zijn dan karton.

Boeiend duurzaamheidstraject

Samen met zijn zusterbedrijven blijft Topa Packaging investeren in groen ondernemen. “Dit jaar gebruiken we voor het eerst een volledig jaar groene stroom”, aldus Tom. “Voeg daarbij een toekomstbestendig mobiliteitsplan, de uitrol van een afvalplan en een kritische doorlichting van verpakkingsgebruik in specifieke sectoren, en je begrijpt dat de weg naar meer duurzaamheid – die we overigens samen met onze klanten en andere partners afleggen – nog erg boeiend kan worden.”

Topa Packaging ontwikkelt en test de verpakkingen van morgen.

‘Handle with care’

Tot slot nog dit: via het Topa Institute helpt de Topa Groep klanten uit diverse sectoren ook om schade tijdens transport te voorkomen en logistieke kosten te reduceren. “Dit doen we via het uitvoeren van distributietesten, zowel op het niveau van palletten als colli’s”, zegt Tom.

“We onderzoeken hoe tijdens het transport producten geïmpacteerd kunnen worden door trillingen, schokken, druk-belastingen, temperatuurschommelingen of veranderingen in luchtvochtigheid. Ook deze expertise delen we graag met ondernemers.”  ■ 

"*" geeft vereiste velden aan

Stuur ons een bericht

Dit veld is bedoeld voor validatiedoeleinden en moet niet worden gewijzigd.