Platform over transport, opslag, interne en externe logistiek
Compacte opslag van materialen in 3 geautomatiseerde plateauliften
In het Centraal Magazijn van ICO staan drie magazijntorens type Hänel Lean-Lift®. Twee van 12 m en één van 7 m hoog.

Compacte opslag van materialen in 3 geautomatiseerde plateauliften

Tussen de duizenden wagens op de site van ICO in de haven van Zeebrugge staat het Centraal Magazijn. Daarin liggen de meest uiteenlopende materialen voor gebruik door de eigen medewerkers. Werkkledij, persoonlijke beschermingsmiddelen (PBM’s), gereedschappen, onderdelen voor eigen wagens en heftrucks, componenten voor elektrisch onderhoud en loodgieterij, balpennen … alles wordt er zorgvuldig opgeslagen. DDD Technics leverde en installeerde er drie geautomatiseerde plateauliften type Hänel Lean-Lift®. De magazijntorens vallen op door hun compact grondvlak en snelle werking, maar ook door hun gebruiksvriendelijkheid en ergonomie.

Grootste autoterminal ter wereld

ICO (International Car Operators), een volle dochter van transportbedrijf Nippon Yusen Kasiha (NYK), is wereldwijd een toonaangevende speler in de behandeling en opslag van roll-on-roll-off cargo. Via terminals in Antwerpen en Zeebrugge worden jaarlijks meer dan 2 miljoen wagens behandeld. “We laden en lossen nieuwe wagens die via een netwerk van diepzeerederijen vertrekken naar of binnenkomen vanuit bestemmingen in alle continenten. Onze Forwarding-afdeling biedt bovendien volledige logistieke door-to-door-pakketten aan van fabriek tot levering bij dealer of klant”, legt logistic supply chain manager Kimberly Moens uit. “We doen echter nog veel meer. Zo zijn er de scheepsagentuur en de afhandeling van douaneverplichtingen. In onze vijf state-of-the-art Vehicle Processing Centers (VPC) maken we nieuwe wagens volledig klaar voor levering of verscheping. Inspectie, carwash, dewax, het klaarmaken van leasevoertuigen, lang gestockeerde wagens onderhouden … We doen het allemaal. Ook bijvoorbeeld accessoires installeren, zoals airco’s radio/cd, gps, getinte ruiten, schuifdaken … En onze gespecialiseerde in-house repairteams staan dan weer klaar om eventuele schade aan wagens te herstellen.”

Uitgebreid Centraal Magazijn 

Met 1.250 medewerkers en 375 hectare aan beschikbare ruimte in Zeebrugge en Antwerpen is ICO een sterke hub in de automobielindustrie. Dat vereist uiteraard een goede interne organisatie. Elke werknemer moet vlot kunnen beschikken over werkkledij en PBM’s, maar ook over eenvoudige zaken zoals briefomslagen en balpennen. Trouwens, ook alle reparaties aan eigen wagens en heftrucks en ook alle elektriciteits- en sanitaire werken op de sites worden door eigen mensen uitgevoerd. Dus ook daarvoor moeten er steeds onderdelen en gereedschappen op voorraad gehouden worden.

“Al deze materialen voor intern gebruik zijn opgeslagen in één Centraal Magazijn op de site van Zeebrugge. Hier worden bestellingen aan de balie afgehaald of we leveren ze intern uit naar onze zeven submagazijnen – vier in Zeebrugge en drie in Antwerpen”, gaat Kimberly verder. “Onze voorraad omvat heel wat verschillende producten. Die moeten allemaal op een efficiënte en overzichtelijke manier opgeslagen worden, zodat we geen tijd verliezen met zoeken of plots moeten vaststellen dat er geen stock meer is. Bovendien willen we de beschikbare ruimte maximaal benutten. In het verleden stond er 600 meter aan rekken in het magazijn. Dat volume wilden we gevoelig verminderen door goederen compacter op te slaan. In onze zoektocht naar geschikte oplossingen ontdekten we bij DDD Technics de plateauliftsystemen van Hänel.”

Drie geautomatiseerde plateauliftsystemen

“We installeerden in september 2020 twee Hänel Lean-Lift®-systemen met een breedte van 2.460 millimeter, een diepte van 825 millimeter en een hoogte van respectievelijk 7.000 en 12.000 millimeter. Ze omvatten 56 plateaus, elk met een draagvermogen van 250 kilogram. Alle artikelen liggen mooi gesorteerd. Bevoegde operatoren kunnen via de intuïtieve touchscreens de gewenste producten ingeven. Binnen enkele seconden worden die dan automatisch naar de werkopening gebracht, waar men ze op een veilige en ergonomische manier kan uitnemen”, zegt Chris Cherretté, technisch commercieel afgevaardigde bij DDD Technics. “In april vorig jaar werd een bijkomend plateauliftsysteem in gebruik genomen: opnieuw 12.000 millimeter hoog en uitgerust met 40 plateaus met een maximaal draagvermogen van 500 kilo. Dit nieuwer en beduidend sneller werkend model bevat onder meer de onderdelen voor de signalisatie en zwaardere stukken voor bijvoorbeeld heftrucks.”

Alle materialen liggen op een vaste plaats.

Bij ICO zijn ze alvast uiterst tevreden met hun investering. “Alle stukken hebben hun vaste plaats, waardoor we snel en efficiënt onze orders kunnen picken. We winnen dus tijd én besparen enorm veel ruimte doordat alles in deze compacte toren in de hoogte gestapeld wordt. Werken met een liftsysteem is trouwens veiliger dan stapelen in rekken en op stellingen op grote hoogte”, sluit Kimberly af. “Ook de samenwerking met DDD Technics verloopt heel vlot; vanaf het advies voor de aankoop over de productie-opvolging en de montage, tot de inbedrijfstelling en de opleiding – tot de ondersteuning die we vandaag nog krijgen. We bekijken nu samen hoe we de ‘kasten’ vanuit ons warehousemanagementsysteem kunnen beheren, waardoor we nog efficiënter zouden kunnen werken. We hebben trouwens nog ruimte om in de toekomst eventueel bijkomende liftsystemen te plaatsen.”  

"*" geeft vereiste velden aan

Stuur ons een bericht

Dit veld is bedoeld voor validatiedoeleinden en moet niet worden gewijzigd.
nl_NLDutch