Platform over transport, opslag, interne en externe logistiek
Automatisering en robotica maken logistieke sector future proof
De magazijnen van de toekomst worden een dynamische omgeving waar mensen en technologie samenwerken om uitzonderlijke waarde te leveren.

Automatisering en robotica maken logistieke sector future proof

De opkomst van e-commerce heeft de logistieke sector fundamenteel door elkaar geschud. Opslagruimtes die voorheen vertrouwden op traditionele handmatige processen, worden nu geconfronteerd met de uitdaging om toenemende voorraadvolumes te beheren, beschikbare magazijnruimte zo optimaal mogelijk in te zetten en orders uit te voeren met steeds kortere doorlooptijden. In het kader hiervan wordt een traditionele aanpak waarbij data gescheiden worden verzameld en uitgevoerd, steeds minder effectief. 

Datagestuurde operaties

De technologische revolutie verandert de industriële sector in hoog tempo. Robotica en automatisering zijn toonaangevende technologieën die ervoor zorgen dat magazijnen meer data- en efficiëntiegedreven worden. Door deze innovatieve oplossingen strategisch te integreren, kunnen magazijnen niet alleen gelijke tred houden met het veranderende landschap, maar ook een aanzienlijk concurrentievoordeel realiseren. 

De beperkingen van traditionele opslagmethodes worden alsmaar duidelijker. Handmatige inventarisatie, de hoeksteen van voorraadbeheer, is een tijdrovend en foutgevoelig proces. Foutief geïnventariseerde goederen, onnauwkeurige tellingen en tijdverlies door het zoeken naar moeilijk te vinden artikelen, zorgen voor ontevreden klanten en lagere inkomsten. Nu de sector al sinds het begin van de pandemie kampt met een tekort aan arbeidskrachten, leggen nieuwe vereisten in magazijnbeheer nog meer druk op operatoren. Dat heeft gevolgen voor de productiviteit in een organisatie.  

De toekomst van datagestuurd magazijnbeheer 

Het gebruik van robotica is misschien niet helemaal nieuw in het magazijn, maar door deze te gebruiken om realtime gegevens te registreren en te laten analyseren door een AI-gestuurd digital-twin-platform, kan je operationele gaten in het magazijn dichten. Door autonome robots te gebruiken om gegevens over voorraadniveaus, ruimtetoewijzing en temperaturen vast te leggen, kunnen deze vervolgens worden geanalyseerd en verwerkt door teams die gebruikmaken van digital-twin-platforms. Dergelijke platforms bieden waardevolle inzichten in magazijnactiviteiten, waarbij je precies – en in real time – kunt identificeren waar elk item zich bevindt, welke magazijnruimte onderbenut blijft en welke inventarisbewegingen het verschil maken. Dit stelt magazijnbeheerders in staat om datagestuurde beslissingen te nemen voor het optimaliseren van magazijnruimte, het stroomlijnen van workflows en uiteindelijk het verbeteren van de efficiëntie. 

Robotica en automatisering zijn toonaangevende technologieën. Ze maken magazijnen meer data- en efficiëntiegedreven.

Voordelen van automatisering en robotisering in magazijnen

Het invoeren van automatisering en robotisering in magazijnen kan verschillende voordelen bieden die verder gaan dan enkel gestroomlijnde operaties. Denk bijvoorbeeld aan:

 • Voorraadnauwkeurigheid
  In tegenstelling tot manuele tellingen, waar de kans op menselijke fouten groot is, kunnen autonome robots duizenden locaties per uur tellen met een bijna perfecte nauwkeurigheid. Hierdoor vermijd je onnauwkeurigheden en heb je altijd een duidelijk beeld  van de voorraadniveaus in je organisatie. 
 • Ruimteoptimalisatie
  Voor het configureren van een magazijnindeling heb je realtime gegevens nodig over vrije en gebruikte ruimtes. Door items met een grote vraag een strategische plek te geven en onderbenutte ruimtes snel te identificeren, maximaliseer je de voorraadcapaciteit.
 • Empowerment van werknemers
  Dankzij robotisering, waarbij repetitieve processen zoals inventarisatie en voorraadbeheer geautomatiseerd worden, besparen magazijnmedewerkers kostbare tijd. Hierdoor hebben ze meer tijd om andere – en nuttigere – taken uit te voeren, zoals het oplossen van complexe problemen, het afhandelen van orders en het leveren van een goede klantenservice. 
 • Datagestuurde besluitvorming
  Gegevens die robots ijverig verzamelen, bevatten vaak een schat aan informatie. Met deze gegevens kan je vraagpatronen voorspellen, voorraadbeheer optimaliseren (en zo onnodige voorraden voorkomen) en datagestuurde beslissingen nemen om de algehele efficiëntie en productiviteit in je organisatie te verhogen.

Verandering omarmen

De opkomst van automatisering en robotica creëert enorme kansen voor de logistieke sector. Door deze technologieën strategisch te integreren in de bedrijfsvoering, realiseren magazijnen een nieuw niveau van efficiëntie, flexibiliteit en groei. Deze technologische transformatie vereist niet alleen investeringen in automatisering, maar ook een mentaliteitswijziging bij medewerkers. Door continu te leren en zich bij te scholen, kunnen magazijnmedewerkers zich aanpassen aan dit veranderende landschap en zich professioneel uitleven in de toekomst van logistiek. Eén ding is zeker: de magazijnen van de toekomst worden een dynamische omgeving waar mensen en technologie samenwerken om op die manier uitzonderlijke waarde te leveren en de logistieke sector vooruit te stuwen.  

"*" geeft vereiste velden aan

Stuur ons een bericht

Dit veld is bedoeld voor validatiedoeleinden en moet niet worden gewijzigd.