Op 26 november 2024 zakten meer dan tweehonderd logistieke en transportprofessionals af naar het Mechelse Technopolis voor het jaarlijkse Baanbrekers-event. Tijdens dit event – een gezamenlijke organisatie van VIL en Multimodaal Vlaanderen – werden zowel de Baanbrekende Verlader, Baanbrekende Dienstverlener als Multimodale Ambassadeur 2024 bekendgemaakt.
Na een welkomstwoord door master of ceremony Liesbeth Geysels – Managing Director van VIL – en een korte inleidende presentatie door VIL-voorzitter Danny Van Himste, volgde een key note presentatie over het thema synchromodaliteit. Fernando Liesa, Secretaris-Generaal van de Alliance for Logistics Innovation through Collaboration in Europe (ALICE), lichtte toe wat synchromodaliteit betekent en hoe dit fenomeen de logistieke en transportsector ingrijpend transformeert.
De aanwezige deelnemers ontdekten een innovatieve benadering in de logistiek waarbij verschillende transportmodi – zoals weg-, spoor-, binnenvaart- en zeetransport – naadloos en flexibel op elkaar worden afgestemd. Fernando Liesa legde uit hoe het concept draait om het optimaal benutten van beschikbare transportmiddelen, op basis van factoren zoals kosten, duurzaamheid en tijdsdruk. Door real-time data en geavanceerde IT-systemen te gebruiken, kunnen logistieke bedrijven snel schakelen tussen transportmodi, bijvoorbeeld om vertragingen te vermijden of milieuvriendelijkere opties te kiezen. Deze flexibiliteit bevordert efficiëntie, verlaagt transportkosten en vermindert de CO₂-uitstoot.
Na deze key note presentatie startte het awardgedeelte van het Baanbrekers-event, waarbij vier genomineerde baanbrekende Vlaamse bedrijven – met name Agristo en Vandezande in de categorie Baanbrekende Verlader, gevolgd door ECS en Medway Belgium in de categorie Baanbrekende Dienstverlener – zich kort voorstelden. De live voting leverde twee trotse winnaars op:
De prijs voor Baanbrekende Verlader 2024 ging naar Agristo. Hun project, in samenwerking met Flanders Road Services, bespaart jaarlijks bijna 450.000 wegkilometers en vermindert de CO₂-uitstoot met 955 ton. Door een efficiënt driehoekstransport te ontwikkelen tussen hun vestigingen in Wielsbeke en Tilburg en de haven van Gent, tonen zij aan dat logistiek en duurzaamheid hand in hand kunnen gaan. “Bij Agristo geloven we dat groei hand in hand moet gaan met verantwoordelijkheid. Door onze strategische hubs optimaal te benutten en samenwerking centraal te stellen, dragen we niet alleen bij aan een schoner milieu, maar verhogen we ook de efficiëntie in onze supply chain”, aldus Carmen Wallays, supply chain director bij Agristo.
In de categorie ‘Logistieke Dienstverlener’ won ECS de Baanbrekers-award. Met het indrukwekkende modal shift-project verplaatst het bedrijf jaarlijks maar liefst 21.400 trucks van de weg naar het spoor. Innovatieve treinverbindingen tussen Vlaanderen en zowel Tsjechië als Zuid-Duitsland, dragen niet alleen bij aan minder CO₂-uitstoot, maar verbeteren ook de verkeersveiligheid en chauffeurstevredenheid. “Onze missie is om intermodaal transport tot de standaard te maken in Europa”, aldus Cédric Lanckriet, Sales Manager bij ECS. “Deze award bevestigt dat we op de juiste weg zijn en moedigt ons aan om onze ambitieuze doelstellingen van 100 miljoen treinkilometers per jaar te realiseren.”
Tijdens de uitreiking werd Jo Van Moer, CEO van Van Moer Logistics, geëerd met de titel van Multimodale Ambassadeur 2024. Met zijn jarenlange inzet voor de modal shift inspireert Van Moer de sector om meer in te zetten op transport via binnenvaart en spoor. “Deze award is een erkenning voor ons voortdurende streven naar duurzame logistiek”, zegt Jo Van Moer. “Vanaf de start wist ik dat congestie in Vlaanderen een grote uitdaging zou worden en zag ik multimodaal transport als een oplossing. Met ‘The Perfect Flow’ verbinden we transportmodi via strategische hubs, waarmee we niet alleen onze efficiëntie verhogen, maar ook de ecologische impact verlagen. Het is onze missie om te blijven innoveren en samen te werken aan een toekomstbestendige logistieke keten die zowel de gemeenschap als het milieu ten goede komt.”
Vlaams minister van Mobiliteit en Openbare Werken, Annick De Ridder, reikte persoonlijk de prijs uit voor de Multimodale Ambassadeur. In haar toespraak benadrukte zij de belangrijke rol van multimodaal transport voor Vlaanderen én de kracht van innovatie in de sector. “Initiatieven als Baanbrekers kan ik alleen maar toejuichen. De missie van Multimodaal.Vlaanderen om de logistieke sector maximaal de shift van de weg naar de binnenvaart of het spoor te laten maken, steun ik ten volle. Zo pakken we samen de verkeersdrukte aan en zorgen we ervoor dat Vlaanderen een duurzame logistieke draaischijf kan blijven”, aldus minister De Ridder.