Op 8 oktober 2024 organiseerde Embuild Vlaanderen samen met Buildwise een visiemoment. Tijdens dit druk bijgewoonde event op de Brusselse Tour & Taxis-site gaf Caroline Deiteren, directeur-generaal Embuild Vlaanderen, de kick-off voor een inspirerende uitwisseling van ideeën tussen sprekers en publiek. Het centrale thema was hoe de bouw- en installatiesector in ons land een cruciale rol speelt bij het oplossen van maatschappelijke uitdagingen. Met andere woorden: hoe draagt bouwinnovatie bij aan een gezonde en toekomstbestendige samenleving?
De Vlaamse (industrie)bouwsector staat aan de vooravond van grote uitdagingen en kansen. Als belangenorganisatie voor Vlaamse bouwbedrijven formuleert Embuild Vlaanderen in haar Visienota 2024 een ambitieuze toekomstvisie. “In dit document schetsen we hoe innovatie, digitalisering en duurzaamheid de sector kunnen transformeren en tegelijk bijdragen aan bredere maatschappelijke doelen, zoals klimaatneutraliteit en betaalbaar wonen”, aldus Caroline Deiteren. “Tegelijk geven we verschillende Vlaamse industriebouwers een platform om hun producten en dienstverlening van de toekomst in de kijker te zetten. Van beton dat voor een derde uit gerecycleerde granulaten bestaat en geprefabriceerde, modulaire woningbouw tot het gebruik van drones op bouwwerven, en van BIM en 3D-modellering tot baanbrekende radartechnologie: de lijst van innovaties is erg lang!”
In haar Visienota 2024 ziet Embuild Vlaanderen innovatie duidelijk als de motor om de Vlaamse en Europese klimaatdoelstellingen te behalen. “Nieuwe technologieën zoals BIM, kunstmatige intelligentie, prefabricatie en circulaire bouwmaterialen spelen hierin een centrale rol”, geeft Caroline Deiteren aan. “Ze beloven niet alleen efficiëntere bouwprocessen, maar ook een substantiële reductie van bouwafval en CO2-uitstoot.”
“Daarnaast benadrukken we ook het belang van samenwerking binnen een sterk ecosysteem. Overheden, kennisinstellingen en (industrie)bouwbedrijven moeten nauwer samenwerken om innovatie sneller te implementeren. Daarom lanceren we samen met Buildwise ‘Flanders Build’, een nieuw initiatief waarmee we de versnippering van kennis en het tekort aan samenhangende innovatieprogramma’s in onze sector willen aanpakken.”
Een pijnpunt dat de (industrie)bouwsector al jaren treft, is het tekort aan arbeidskrachten. “In onze visienota leggen we uit hoe innovatie en digitalisering niet alleen de productiviteit kan verhogen, maar ook de sector aantrekkelijker kan maken voor jong talent. Via nieuwe campagnes en initiatieven, zoals creatieve oplossingen voor werken in de bouw, willen we met Embuild Vlaanderen dit probleem aanpakken”, licht Caroline Deiteren toe. “De lijst van knelpuntberoepen in de bouw wordt elk jaar langer. Dit maakt het voor bouwbedrijven extra uitdagend om te groeien. Inzetten op een krachtig retentiebeleid, samenwerkingen met onderwijs- en opleidingsinstellingen en het aantrekken van buitenlandse werkkrachten zijn elk een deel van de oplossing.”
Efficiënt ruimtegebruik is een ander thema dat de bouwsector raakt. Strenge vergunningsprocedures en regelgeving beperken vaak de mogelijkheden voor industriële bouwprojecten. Embuild Vlaanderen roept in de visienota op tot een meer werkbare regelgeving en wil – letterlijk en figuurlijk – een steentje bijdragen aan oplossingen in het nieuwe Vlaamse regeerakkoord. Caroline Deiteren: “Modern uitgeruste bedrijventerreinen zijn een cruciaal element in de economische ontwikkeling in ons land. Vanuit Embuild Vlaanderen pleiten we onder meer voor een efficiënter gebruik van bestaande sites via herontwikkeling en herbestemming.”
De toenemende nadruk op duurzaamheid wordt ook weerspiegeld in de nieuwe CSRD-rapporteringsverplichtingen (Corporate Sustainability Reporting Directive). Embuild Vlaanderen werkt aan richtlijnen voor een uniforme aanpak binnen de bouwsector, zodat bedrijven deze verplichtingen efficiënt kunnen invullen. “Op 4 november 2024 organiseerden we in Mechelen een succesvolle studiedag over fossielvrij werken op de werf”, zegt Caroline Deiteren. “Het was erg boeiend om praktijkgetuigenissen te horen van bouw- en transportbedrijven over hoe zij resoluut de kaart trekken van ecologisch ondernemen. We merken trouwens dat de aandacht voor duurzaamheidslabels – zoals BREEAM en LEED, en ook de GRO-certificering voor gebouwen van de Vlaamse Overheid – een trend is die alsmaar belangrijker wordt.”
Lees de Visienota ‘Flanders Build, Bouwinnovatie uit de startblokken’ op www.embuildvlaanderen.be.