We schrijven 2018. Maarten Allijns en Jan Hooijmaaijer slaan de handen ineen om duurzame semi-industriële bedrijvenparken voor kmo’s te ontwikkelen. Vier jaar later heeft Hercull al vier bedrijvenparken opgeleverd en zijn er negen parken in uitvoering. Dankzij het succes van de kmo-units lopen nu ook de eerste projecten om logistiek vastgoed, kantoren en atelierwoningen te ontwikkelen.
“Hercull onderneemt vanuit sterke ervaring”, schetst Maarten Allijns de opstart van Hercull. “Dankzij de dertig jaar expertise van Hoprom in de bouw van residentieel luxevastgoed aan de kust en de technische steun van dat team konden we als startende onderneming onze eerste duurzame kmo-parken ontwikkelen.”
Hercull focust zich op kleinere parken vanaf 3000 tot 4000 m² met kleinere bedrijfspanden van 100 tot 1300 m² groot. Daarin wordt elke ruimte zo optimaal mogelijk benut. Doelpubliek: zelfstandigen, kleinere en middelgrote bedrijven. Het concept sloeg meteen aan, want het eerste project in Wielsbeke – goed voor vijftien panden – was al uitverkocht voor de werken begonnen. Ook de veertig kmo-units en vijf industriegronden in Kuurne, Ingelmunster en Lauwe gingen snel de deur uit. En in lopende projecten in Brugge en Kortrijk zijn geen units meer vrij.
“We ontwikkelen onze bedrijvenparken op industriële gronden en terreinen van oude industriële panden. Altijd op gegeerde locaties die vlot bereikbaar zijn en waar nood is aan kmo’s. Dat zijn vaak sites vlak bij residentiële omgevingen. Daarom investeren we veel tijd in overleg met de stad of gemeente en de buurt. Op elke site voorzien we zo veel mogelijk groen en natuur, bijvoorbeeld in de vorm van groendaken en wadi’s om het regenwater op te vangen. In Brugge leggen we twee padelvelden aan. Niet tussen de gebouwen, maar op een van de daken, in het kader van duurzaam ruimtegebruik. Door die padelvelden op hoogte en met geluidsschermen aan te leggen in een industriële zone, zorgen we ervoor dat de hele buurt dit steunt. Het is door zelf actief de dialoog met de omgeving aan te gaan dat we maatschappelijke verantwoordelijkheid en gedragenheid kunnen opnemen in onze realisaties.”
Bijkomende garantie van Hercull: duurzame kwaliteit. “We denken op lange termijn. Daarom gebruiken we alleen kwalitatieve materialen en doen we ook wat we zeggen en beloven. Als onze klanten vragen of bijkomende eisen hebben, zijn we er voor hen. We zijn altijd bereikbaar en zoeken actief mee naar oplossingen. En dankzij onze korte beslissingslijnen kunnen we snel en flexibel werken.”
Hercull wil ook zijn steentje bijdragen aan een groenere en efficiëntere pakjeslevering. “De levering van pakjes kent sinds de coronacrisis een sterke groei, maar is totaal niet georganiseerd. In één dag stoppen er soms drie tot vier bestelwagens van verschillende koeriers op één adres. We willen die distributie onder controle krijgen en leefbaar maken. Daarom kochten we in Breda vlak buiten de stad een terrein van 12.500 m²”, zegt Jan Hooijmaaijer. “Daar zullen we een CO2-neutraal en BREEAM- gecertificeerd last mile-distributiecentrum van 7000 tot 8000 m² groot bouwen met slimme logistieke flows, palletstapeling en racking. Voor de koeriersbedrijven is het strategisch gelegen aan verbindingen met Rotterdam, Antwerpen en Brussel. De leveringen van de pakjes zullen er met elektrische wagens en fietsen gebeuren. Door de pakjes te centraliseren in distributiecentra aan de stadsrand geloven we dat de levering veel efficiënter zal gebeuren. Met een leefbare stad als resultaat.”
De aanpak en kennis van Hercull, dat de gebruikers betrekt bij zijn projecten, resulteerden in verschillende succesvolle realisaties. Het deed kmo-bedrijven de vraag stellen om ook kantoren te bouwen, al dan niet in combinatie met een kmo-unit. “We kijken naar oude sites en gebouwen die we kunnen omvormen”, bevestigt Maarten Allijns. “Ons idee blijft hetzelfde. We willen ook autonome kantoorgebouwen ontwikkelen met beperkte oppervlaktes van 400 tot 500 m² per verdieping. Dat aanbod is heel beperkt op de markt. In elk gebouw voorzien we ruimtes met gemeenschappelijke functies voor alle bedrijven, zoals een restaurant of keuken. We leveren casco op en elk bedrijf krijgt de vrijheid om zijn verdieping zelf in te richten. Ik denk aan scale-ups die te groot geworden zijn voor coworking en eigen kantoren willen. We zetten nu al volop in op atelierwoningen waar eigenaars in een aangename omgeving kunnen werken én wonen. Zulke kmo-parken met woningen komen er binnenkort in Marke en Tielt.”